Francúzsky súd anuloval zrušenie Le Penovho členstva v strane Národný front

NETKY.SK • 2 Júl 2015, 16:55 • 2 min
Francúzsky súd anuloval zrušenie Le Penovho členstva v strane Národný front

PARÍŽ - Francúzsky súd zrušil dnes pozastavenie členstva Jeana-Marieho Le Pena v krajne pravicovej strane Národný front (FN).

slovakia

left justify in out

Tento verdikt môže znovu vyvolať verejný spor medzi ním a jeho dcérou, súčasnou líderkou strany Marine Le Penovou. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.


Dcéra vytlačila svojho nekonformného otca zo strany, ktorú pred štyrmi desaťročiami založil, pretože sa mu pokúšala zabrániť, aby zničil jej snahu postupovať na mocenskom rebríčku na najvyššie miesta. 


Le Pen (86) sa však obrátil na súdy, aby mu pomohli členstvo v strane vrátiť. 


"Pán Le Pen môže od zajtrajšieho rána... znovu začať využívať svoju kanceláriu, všetky prostriedky, ktoré mal k dispozícii, a sedieť vo všetkých straníckych orgánoch, v ktorých bol prítomný ako čestný predseda," uviedol pre miestne francúzske médiá právnik Frédéric Joachim. 


Kríza v Národnom fronte prepukla v apríli, keď Le Pen znovu vyslovil svoje predchádzajúce, neprijateľné výroky - tvrdil, že nacistické plynové komory sú len detailom v dejinách, a obhajoval vojnového lídra Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom. 


Podpredseda strany FN Florian Philippot bagatelizoval akékoľvek následky vyplývajúce zo súdneho rozhodnutia a vyhlásil, že členovia strany dostali v každom prípade odporúčanie, aby v online hlasovaní, ktoré sa uzatvára 10. júla, zrušili Le Penovi titul čestného predsedu. 


"Nikto si viac nemyslí, že sa k čomukoľvek vyjadruje v mene Národného frontu," povedal Philippot pre televíziu BFM TV. Na otázku, či má Le Pen stále v strane nejakú podporu, sa Philippot zasmial a vyhlásil, že stoja jednotne za Marine Le Penovou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies