Francúzsko odmieta žiadosť Nemecka a neodstaví jadrovú elektráreň Fessenheim

NETKY.SK • 5 Marec 2016, 18:46 • 2 min
Francúzsko odmieta žiadosť Nemecka a neodstaví jadrovú elektráreň Fessenheim

PARÍŽ - Francúzsky Úrad pre jadrovú bezpečnosť (ASN) dnes odmietol obvinenia nemeckých médií, že zľahčoval dôsledky havárie, ku ktorej došlo pred dvoma rokmi v jadrovej elektrárni Fessenheim vybudovanej neďaleko hraníc s Nemeckom.

slovakia

left justify in out

V apríli 2014 bol z dôvodu poruchy automaticky odstavený druhý reaktor jadrovej elektrárne vo Fessenheime. Podľa prevádzkovateľa, spoločnosti EDF, sa predčasne uzavrel ventil, ktorý kontroloval prívod pary do generátora turbíny. EDF spresnila, že k havárii došlo v nejadrovej časti elektrárne a obyvateľstvu nič nehrozilo. Krízový štáb vtedy rozhodol o odstavení druhého reaktora z preventívnych dôvodov.

 

Regionálna riaditeľka ASN Sophie Letournelová dnes pre denník Dernieres Nouvelles d'Alsace priznala, že tento postup bol netypický, ale nebolo o ňom rozhodnuté kvôli stavu núdze. Ubezpečila, že operátori mali situáciu plne pod kontrolou. Nemecké médiá však v uplynulých dňoch informovali, že v danom období boli oba reaktory neovládateľné.

 

Letournelová reagovala na vyhlásenie nemeckej ministerky životného prostredia Barbary Hendricksovej, ktorá v piatok požiadala Francúzsko, aby z bezpečnostných dôvodov uzavrelo jadrovú elektráreň Fessenheim. Podľa Letournelovej na to však nie je dôvod.

 

Agentúra DPA pripomenula, že francúzsky prezident Francois Hollande počas svojej predvolebnej kampane prisľúbil, že do konca svojho funkčného obdobia v roku 2017 dá uzavrieť elektráreň Fessenheim. Potom svoj sľub zrevidoval s tým, že Fessenheim bude zo siete aktívnych elektrární vyradený do konca tohto roku, ale tento plán tiež nebude splnený vzhľadom na to, že reaktor novej generácie vo Flamanville bude dokončený až v roku 2018.

 

Elektráreň Fessenheim je v prevádzke od roku 1977 a nachádza v seizmicky aktívnej oblasti. Oba tieto faktory spôsobujú, že verejnosť nielen vo Francúzsku, ale aj v blízkom Nemecku čoraz naliehavejšie žiada jej definitívne odstavenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies