Francúzski boháči stále bohatnú: Majetok 500 najbohatších má hodnotu 330 miliárd!

NETKY.SK • 15 Júl 2013, 11:29 • 2 min
Francúzski boháči stále bohatnú: Majetok 500 najbohatších má hodnotu 330 miliárd!

PARÍŽ - Najbohatší Francúzi sú čoraz majetnejší. Vyplýva to z výročnej správy francúzskeho ekonomického týždenníka Challenges, na ktorú sa odvoláva francúzsky televízny kanál France 24.

slovakia

left justify in out

Challenges uverejnil vo štvrtok (11. 7.) zoznam 500 najbohatších Francúzov, ktorých hodnota majetku vo všetkých formách dosiahla v tomto roku 330 miliárd eur a za rok vzrástla o 25 %. Za posledných 10 rokov sa zvýšila o 400 %, kým hodnota francúzskeho domáceho produktu stúpla na dvojnásobok. Zo správy týždenníka ďalej vyplýva, že 650 ľudí vlastní 10 % bohatstva krajiny.

Najbohatším Francúzom zostáva Bernard Arnault, ktorého majetok sa odhaduje na 24,3 miliardy eur. Patrí mu konglomerát firiem LVMH, zameraný na produkciu luxusných výrobkov. Na druhom mieste zostala Lilliane Bettencourtová, dedička kozmetického impéria L'Oreal, s 23,2 miliardy eur. Asi 19 miliardami eur majetku disponuje tretí v poradí Gérard Mulliez z Auchan Group, do ktorej patria supermarkety a obchody so športovým tovarom.

Pelotón francúzskych boháčov sa však trhá. Desať najbohatších vlastní majetok za 135 miliárd eur a v hodnotenom období si ho zveľadili o 30 miliárd eur. V najnovšom vydaní zoznamu sa zvýšil počet miliardárov na 55, kým v minuloročnom zozname ich figurovalo 45.

Zmenilo sa aj postavenie francúzskej rodiny Peugeotovcov, ktorá dlhé roky patrila ako stálica do skupiny 10 najbohatších v krajine. V posledných troch rokoch sa jej majetok znížil o 75 % a vlani disponovala majetkom za 1,3 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies