Francúzska vláda plánuje zmierniť zákaz práce v obchodoch v nedeľu

NETKY.SK • 2 December 2013, 16:25 • 2 min
Francúzska vláda plánuje zmierniť zákaz práce v obchodoch v nedeľu

PARÍŽ - Francúzska vláda dnes prisľúbila, že zmierni súčasný zákaz práce v obchodoch v nedeľu, čo by mohlo aspoň čiastočne spružniť prísne regulovaný maloobchodný sektor. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Podľa niektorých zamestnávateľov súčasný "nedeľný zákaz" zbytočne bráni vytváraniu nových pracovných miest, a to práve v situácii, keď Francúzsko zápasí s vysokou nezamestnanosťou. Francúzsky prezident Francois Hollande pritom obyvateľom pri nástupe do úradu v máji minulého roka sľúbil postupné znižovanie nezamestnanosti. Tá však od jeho nástupu naďalej rástla a pokles zaznamenala až v posledných mesiacoch. Stále sa však pohybuje okolo 11 %.

Ekonómovia už niekoľkokrát navrhli spružnenie pracovného trhu ako jedno z riešení vysokej nezamestnanosti a stagnujúcej ekonomiky. V takomto duchu sa niesla aj najnovšia správa ekonomických expertov, ktorú si vláda nechala vypracovať. Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault k tomu dnes uviedol, že aj keď zákaz vo všeobecnosti ostane v platnosti, počíta s úpravou príslušných zákonov tak, aby sa určité spružnenie požadované v správe umožnilo. "Nesmieme strácať čas a pre určité prípady musíme nájsť dočasné riešenie," povedal Ayrault na tlačovej konferencii. "Nedeľa totiž nie je bežný deň a my ani nechceme, aby sa takým stala," dodal. Vyjadrenie sa týka najmä obchodov pre domácich majstrov, ako sú napríklad obchody reťazca Leroy Merlin a obchody Castorama patriace pod britskú spoločnosť Kingfischer. Tie riskujú obrovské pokuty za to, že počas minulých nedieľ nechali svoje obchody v Paríži otvorené napriek rozhodnutiu súdu o povinnom voľnom dni. Podľa Ayraulta vláda predloží na budúci rok návrh zákona, ktorý bude tieto záležitosti riešiť, pričom v súčasnosti obchody pre domácich majstrov nebudú musieť byť zatvorené každú nedeľu. Reťazce informáciu privítali a dodali, že možnosť mať obchody otvorené aj v nedeľu je pre ne kľúčová na to, aby si udržali konkurencieschopnosť voči internetovým predajcom. Spokojní sú však najmä zamestnanci týchto firiem, ktorí vládu žiadali, aby im umožnila v nedeľu pracovať. Za prácu v tento deň majú totiž 2,5-násobok bežného príjmu.

Diskusia o obchodoch otvorených aj v nedeľu vyvolala širšiu debatu o rovnováhe medzi štátom chráneným právom na odpočinok a pracovnými možnosťami. Podľa nedávneho prieskumu francúzskej odborovej organizácie CFDT až 60 % ľudí do 25 rokov, ktorí majú s hľadaním si práce najväčšie problémy, uprednostňuje možnosť pracovať aj v nedeľu. Na druhej strane, asi 68 % ľudí, ktorí už prácu majú, zasa s prácou v nedeľu nesúhlasí. Pre francúzsku ekonomiku sú však výdavky obyvateľstva jedným z kľúčových motorov rastu ekonomiky, ktorej sa momentálne nedarí. Aj podľa minulomesačnej správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) by voľnejšie pomery v maloobchode mohli zvýšiť tvorbu pracovných miest a kúpnu silu obyvateľstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies