Francúzky minister vnútra Rómom: Choďte domov, nechceme vás tu

NETKY.SK • 25 September 2013, 15:49 • 2 min
Francúzky minister vnútra Rómom: Choďte domov, nechceme vás tu

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Manuel Valls v stredu potvrdil, že stojí za svojimi utorňajšími vyjadrenia na adresu rómskej menšiny žijúcej v krajine.

slovakia

left justify in out

Valls, ktorého vyjadrenia vyvolali kritiku zahraničia, si myslí, že jeho slová "mohli šokovať iba tých, ktorí nevedia nič o tejto veci". Podľa jeho názoru totiž Rómovia vo Francúzsku nemajú záujem o integráciu a začlenenie sa do spoločnosti a väčšina z nich je odsúdených na žobranie a prostitúciu. Preto by podľa neho mali územie jeho vlasti opustiť.

"Väčšinu Rómov by mali dopraviť k hraniciam. Nechceme tu týchto ľudí. Sú úplne odlišní, ako sme my. Pripomeniem slová expremiéra Michela Rocarda: Nie je úlohou Francúzska zaoberať sa chudobou celého sveta," povedal v utorok Valls, a v stredu dodal, že na svojich vyhláseniach nemá čo opravovať. Minister pritom patrí medzi najpopulárnejším členom administratívy prezidenta Francoisa Hollanda. 

Administratíva Hollandovho predchodcu Nicolasa Sarkozyho ešte pred dvoma rokmi začala s tvrdými zásahmi voči rómskej menšine. Bezpečnostné sily odvtedy systematicky ničia ilegálne rómske osady. Rómom dokonca ponúkali bezplatné letenky na návrat do krajiny ich pôvodu, najmä do Rumunska a Bulharska. Výsledkom bola tvrdá kritika EÚ. Podľa medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International Paríž tento rok vysťahoval rekordne veľké množstvo Rómov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies