FOTO Závod skupiny Velux otvoril v Partizánskom dve nové haly

NETKY.SK • 9 September 2015, 16:54 • 2 min
FOTO Závod skupiny Velux otvoril v Partizánskom dve nové haly

PARTIZÁNSKE - Obchodná spoločnosť Partizánske Building Components-SK, ktorá je závodom dánskeho koncernu Velux, otvorila dnes v Malých Bieliciach v Partizánskom dvojicu nových hál.

slovakia

left justify in out

Rozšírenie závodu predstavuje celkovú investíciu viac ako šesť miliónov eur a do Partizánskeho má zatiaľ priniesť 80 nových pracovných miest.

Otvorenie dvoch hál, ako povedal generálny manažér závodu v Partizánskom Juraj Michalík, je dlhodobo plánovaným projektom a je súčasťou reorganizácie celej európskej siete v závodoch Velux.

 

"V minulom roku sa vedenie Veluxu rozhodlo, že pristúpi k optimalizácii dodávateľského reťazca a v rámci toho prehodnocuje všetky závody v Európe. My sme súčasťou tohto projektu a keďže sme boli od roku 2011 s projektovou dokumentáciou pripravení na výstavbu, tak sme mohli veľmi flexibilne reagovať na požiadavku vedenia Veluxu," doplnil.

 

V Malých Bieliciach pribudla nová výrobná hala s plochou 6000 štvorcových metrov (m2) a nová skladovacia hala s rozlohou 7500 m2. Investícia viac ako šesť miliónov eur zahŕňa ich výstavbu, rozšírenie závodu, ako i technologické zariadenia. "Momentálne prebieha inštalácia strojov a zariadení, ktorú máme rozplánovanú do konca roka s tým, že gro strojov by už malo byť spustených do prevádzky. Posledná linka nabehne v januári a februári budúceho roka," spresnil Michalík.

 

Vytvorenie 80 nových pracovných miest, ktoré súvisia nielen s otvorením hál, ale i nárastom objemu existujúcej výroby, plánuje spoločnosť do konca tohto roka. Michalík nevylúčil, že v budúcnosti by ich mohlo byť aj viac. Aktuálne ide o pracovné pozície na montážnych linkách, kvalitárov, miesta v oblasti logistiky, údržby a technológií.

 

Na otvorení hál sa zúčastnil aj predseda vlády SR Robert Fico, ktorého podľa jeho slov prekvapila rozloha areálu spoločnosti. "Nakoniec aj samotná investícia, ktorú dnes otvárame, len potvrdzuje, že ide o podnik, ktorý je jedným z najväčších zamestnávateľov v tomto regióne. Teším sa, že Slovensko potvrdzuje svoju známku jednej z najpriemyselnejších krajín na svete," poznamenal.

 

Zároveň spomenul program vlády týkajúci sa zatepľovania rodinných domov, ktorý podľa jeho slov môže byť zaujímavý i pre Partizánske Building Components-SK, aj keď je orientovaná predovšetkým na export. "Ak sa ľudia rozhodnú ísť do úplnej rekonštrukcie zatepľovania svojich rodinných domov vrátane striech, tak sa môže vytvárať priestor aj pre produkciu tejto spoločnosti," dodal.

 

Aktuálna miera nezamestnanosti v Partizánskom dosahuje 10,04 %. Ako uviedol primátor mesta Jozef Božik (nezávislý), okrem spoločnosti Velux avizovali tvorbu nových pracovných miest aj ďalšie firmy ako Rialto či SaarGummi v Dolných Vesteniciach.

 

"Je reálna šanca, pokiaľ je záujem, získať zamestnanie. Samozrejme, trošku je problém to, ako sú ľudia pripravení z hľadiska zručnosti. Každá firma, ktorá robí nábor, sa snaží o to, aby boli tí ľudia pripravení a okamžite použiteľní pre danú výrobu," podotkol. Mesto preto podľa jeho ďalších slov úzko spolupracuje s firmami, zároveň vytvára Radu pre hospodársky rozvoj. "Naším cieľom je prepojiť základné a stredné školstvo a hlavných veľkých zamestnávateľov v rámci regiónu, a to aj preto, aby sme z hľadiska študijných a učebných odborov najmä na stredných školách dokázali vytvoriť podmienky na to, aby ľudia, ktorí absolvujú strednú školu, mohli ísť na trh práce alebo ďalej pokračovali vo vysokoškolskom štúdiu, a potom sa mohli prinavrátiť do regiónu, odkiaľ prišli," avizoval.

 

Výrobca strešných okien na šikmé a rovné strechy, strešných výlezov a svetlovodov v súčasnosti zamestnáva v Partizánskom 435 pracovníkov. Svoj závod, ktorý pozostáva už z piatich výrobných hál a dvoch skladov hotových produktov, tam spoločnosť otvorila v apríli 2009. Jediný výrobný závod spoločnosti Velux na Slovensku dosiahol vlani obrat približne 65,394 milióna eur, medziročne je to o 16 % viac. Firma tiež zaznamenala oproti roku 2013 nárast zisku pred započítaním úrokov, daní a odpisov o 13 %, pričom ide o sumu približne 7,665 milióna eur.

 

Dánsky koncern má výrobné závody v 11 štátoch a obchodné zastúpenie takmer v 40 krajinách sveta, dovedna zamestnáva približne 10.000 ľudí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies