FOTO+VIDEO Elán veľkolepo odštartoval 50 rokov tour v zaplnenom banskobystrickom amfiteátri

NETKY.SK • 30 August 2018, 11:00 • 2 min
FOTO+VIDEO Elán veľkolepo odštartoval 50 rokov tour v zaplnenom banskobystrickom amfiteátri

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA – Jedna z najúspešnejších česko - slovenských rockových skupín odštartovala koncertné turné Elán 50 rokov tour 2018 k svojmu jubileu v Banskej Bystrici vo veľkom štýle. Desaťtisíc návštevníkov zaplnilo Amfiteáter Paľa Bielika, ktorý si takúto návštevu nepamätá od vystúpenia legendárnych Iron Maiden v roku 2000.

slovakia

left justify in out

Elán sa do metropoly stredného Slovenska vrátil po dlhých 22 rokoch a nadšenému publiku premiérovo ponúkol bohatý 140-minútový program, v ktorom sa spomínalo, ale predovšetkým hralo a spievalo.

 

"Prípravy na turné boli bohovsky ťažké," povedal tesne pred koncertom Jožo Ráž, ktorého doplnil Jano Baláž: "Trénovali sme aj u mňa v štúdiu, zvyčajne aspoň 3,5 hodiny denne. Sedelo tam 16 ľudí, tak to niekedy vyzeralo ako v električke."

 

50 rokov v koncertom filme
Do finálneho koncertného setlistu sa po ťažkej a opakovanej redukcii dostalo napokon 29 skladieb z obdobia rokov 1979-2018. Na úvod zaznela pesnička Bláznivé hry, s ktorou získal Elán svoje prvé ocenenie - cenu za aranžmán na Bratislavskej lýre 1979. Dramaturgia chronologicky pokračovala až po aktuálnu tohtoročnú novinku Ľúbim ťa z pripravovaného nového, v poradí pätnásteho štúdiového albumu. Záver koncertu pri skladbách Bosorka, Mláďatá, Tanečnice z Lúčnice, Smrtka na pražskom orloji už kompletne odspievali diváci s kapelou. Spojenie pódia a hľadiska pokračovalo aj pri hitoch Nie sme zlí a Čaba neblázni.
 

Rockovú zostavu doplnili dychy, sláčiky aj vokalistky
Elánovská koncertná zostava sa v prípade tohto turné rozšírila na šestnásť osôb na pódiu. Ústrednú trojicu Baláž - Ráž - Patejdl doplnili nielen Ľubo Horňák (klávesy, spev), Štefan Bugala (bicie), Peter Farnbauer (gitara, basgitara, klávesy). Nechýbala trojčlenná dychová sekcia a oproti predchádzajúcemu turné pribudlo aj sláčikové kvarteto a trio vokalistiek. A keďže sa spomínalo, tak Vašo si na turné zaobstaral aj legendárny syntetizátor Minimoog, ktoré použil v pôvodných nahrávkach skladieb ako Kaskadér alebo Mláďatá. Hudobný repertoár nacvičovala kompletná zostava v štúdiu Jana Baláža, pričom finálnu podobu dostal koncertný program na skúškach v Ostrave.

 

Koncertné turné na Slovensku pokračuje v septembri open air koncertami na amfiteátroch v Myjave (15.9) a v Prešove (22.9.), nasledovať bude halová časť, pričom posledné koncerty odohrá Elán tesne pred Vianocami. Viaceré z nich sú takmer vypredané.

 

Program ELÁN 50 rokov tour 2018

 

15.09.2018     Myjava, amfiteáter

22.09.2018     Prešov, amfiteáter – presun termínu z technicko-kapacitných dôvodov

26.10.2018     Bratislava, Zimný štadión Ondreja Nepelu

09.11.2018     Žilina, Tipsport Arena

16.11.2018     Zvolen, Zimný štadión

23.11.2018     Košice, Steel aréna

30.11.2018     Trenčín, Zimný štadión P. Demitru

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies