FOTO V talianskej metropole sa začal summit k 60. výročiu Rímskych zmlúv

NETKY.SK • 25 Marec 2017, 11:07 • 2 min
FOTO V talianskej metropole sa začal summit k 60. výročiu Rímskych zmlúv

RÍM - V Talianskej metropole sa dnes pri príležitosti 60. výročia od vzniku spoločnej Európy - podpísania Rímskych zmlúv - začal slávnostný rímsky summit šéfov štátov a vlád 27 členských krajín Európskej únie. Slovenskú delegáciu vedie premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie európskych lídrov sa koná na tom istom mieste, kde boli v roku 1957 podpísané zakladateľské zmluvy súčasnej Európskej únie - v Paláci konzervátorov (Palazzo dei Conservatori) na Kapitolskom námestí v Ríme.

 

V rámci rímskeho summitu ide z obsahového hľadiska o zavŕšenie procesu reflexie o budúcnosti EÚ, ktorý odštartoval bratislavský summit. Zasadnutie šéfov štátov alebo vlád 27 členských krajín EÚ v Ríme je súčasťou širšej diskusie o budúcnosti EÚ, ktorá nabrala na význame po rozhodnutí Spojeného kráľovstva vystúpiť z EÚ.

 

Lídri po skončení zasadnutia podpíšu spoločné vyhlásenie – Rímsku deklaráciu. Dokument by mal byť spoločným zamyslením sa nad stavom Európskej únie a budúcnosťou procesu integrácie.

 

"Verím, že nikto nebude mať záujem zablokovať hlavný dokument, ktorý sa nazýva Rímska deklarácia a v ktorom 27 štátov EÚ jednoznačne potvrdzuje záujem pokračovať v tomto jedinečnom projekte," uviedol v piatok cestou na rímsky summit slovenský premiér Robert Fico.

 

Pripravovaná Rímska deklarácia podľa Fica jednoznačne hovorí, že EÚ pokračuje v súčasnom formáte bez potreby zmeny alebo rušenia základných zmlúv, ktoré boli podpísané.

 

Fico zároveň na margo obáv, ktoré vyvolal otázny postoj poľskej a gréckej vlády k obsahu záverečného vyhlásenia rímskeho summitu uistil, že tento dokument "by mal byť podpísaný všetkými 27 premiérmi a prezidentmi, ktorí sa zúčastnia na tomto summite".

 

Po podpise je na programe spoločná tlačová konferencia predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a predsedu Európskeho parlamentu Antonia Tajaniho, predsedu talianskej vlády Paola Gentiloniho a predsedu maltskej vlády Josepha Muscata.

 

Program sa zavŕši obedom v Kvirinálskom paláci (Palazzo del Quirinale) - sídle prezidenta -, ktorý pre delegátov usporiadal taliansky prezident Sergio Mattarella.

 

Rímske zmluvy sú dva dokumenty - Zmluva o založení Európskeho hospodárskeho spoločenstva (EHS) a o založení Európskeho spoločenstva pre atómovú energiu (Euratom) - a nesú názov podľa metropoly, v ktorej boli podpísané. Rímske zmluvy zároveň predstavujú tzv. rodný list spoločnej Európy, známej v súčasnosti pod názvom Európska únia. Podpísali ich zástupcovia šiestich signatárskych krajín: Belgicka, Francúzska, Holandska, Luxemburska, Nemeckej spolkovej republiky (NSR) a Talianska.

 

Británia deklaruje, že oficiálny proces vystúpenia z Únie odštartuje 29. marca, iba niekoľko dní po skončení rímskeho summitu.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies