BRATISLAVA – Určite veľa z našich čitateľov trávilo letnú dovolenku v Bulharsku a ochutnalo tam gjuveč. Gjuveč je jedlo podobné gulášu, pripravuje sa z mäsa, zeleniny a zemiakov. Osobitú chuť mu dodáva čubrica (saturejka), ktorú Bulhari veľmi radi používajú do mnohých jedál.
Suroviny pre 4 osoby:
800 g bravčového mäsa, 500 g zemiakov, 3 mrkvy, 400 g fazuľových luskov, 4 ks rôznofarebných paprík, 1 veľkú cibuľu, 6 paradajok, 5 strúčikov cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, mletú sladkú papriku, sušenú saturejku, olej,
Príprava:
1. Všetky suroviny si očistíme, umyjeme a nakrájame. Vrstvíme. Začneme so zemiakmi. Osolíme, okoreníme. Do originálnej hlinenej nádoby na prípravu gjuveču netreba dávať na dno žiaden tuk. Ak takúto nádobu doma nemáte môžete použiť misu z jenského skla alebo inú nádobu s pokrievkou.
2. Druhá vrstva - fazuľové lusky, mrkva, polovica z nakrájanej cibule, cesnaku, soľ, mleté čierne korenie.
3. Tretia vrstva - mäso, mletá červená paprika, soľ, koreniny, trochu oleja. V recepte uvádzame bravčové mäso, no môžete použiť akékoľvek, vhodné na dusenie a pečenie.
4. Štvrtá vrstva - zvyšná cibuľa, cesnak, paprika (sladká aj štipľavá), paradajky, soľ, koreniny.
Pri výbere zeleniny sa netreba báť. Vhodné sú baklažány, cukina, zelený hrášok, petržlen, ... Taktiež koreniny sú záležitosťou chuti a fantázie, ako pri varení gulášu. Prikryjeme pokrievkou, dáme do rúry vyhriatej na 180° Celzia a necháme pekne pomaly dusiť asi 1 a pol hodiny. Podávame samotné alebo s chlebom.
Čas prípravy: 120 minút
Prajeme dobrú chuť.
Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies