FOTO Recept: Burčiak

NETKY.SK • 5 Júl 2015, 09:00 • 2 min
FOTO Recept: Burčiak

BRATISLAVA - Hoci ešte nie je čas burčiaku, ten bude až od augusta, ale my vám už v predstihu prinášame recept na jeho prípravu.

slovakia

left justify in out

Burčiak je vylisovaný vinný mušt, ktorý sa po niekoľkých dňoch skvasí na mierne alkoholický nápoj. Vďaka prítomnosti kvasiniek má vysoký obsah vitamínu B, tak je tento nápoj nie len chutný, ale aj zdraví. Má priaznivé účinky na vlasy, nechty a pokožku. Starí vinári odporúčajú vypiť toľko burčiaku, koľko nám koluje v tele krvi. Ak tomu veríte, radšej si to rozložte na niekoľko večerov. Dobrý burčiak má mať okrovú farbu, prípadne mierne hnedé tóny, stále kvasí, takže vo fľaši vidíme stúpajúce bublinky oxidu uhličitého. Ak máte niekoľko kilogramov hrozna z vlastnej úrody, prípadne dobrého suseda ktorý vám ho podaroval a chcete si urobiť vlastný burčiak, máte dobrý úmysel a urobíte správne. Tu je recept na prípravu malého množstva tohto skvelého moku:

 

-mechanicky oddelíme bobule od stopiek, pomelieme a necháme 2-5 hodín odležať

-vylisujem šťavu

-na 10 litrov šťavy pridáme 0,6 kg cukru, miešame do rozpustenia

-nalejeme do pripraveného demižónu do 2/3, aby nám počas kvasenia nepretiekol

-necháme kvasiť pri telote15-25°C

-nádobu nezatvárame, aby nepraskla v dôsledku nahromadenia oxidu uhličitého, iba otvor prikryjeme

-degustovať začíname vtedy, keď burčiak začne šumieť, závisí od teploty v miestnosti (5-10 dní)

 

NA ZDRAVIE!

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies