FOTO Päťročný britský chlapec absolvoval vstupné vyšetrenia v pražskom Protónovom centre

NETKY.SK • 9 September 2014, 17:55 • 2 min
FOTO Päťročný britský chlapec absolvoval vstupné vyšetrenia v pražskom Protónovom centre

PRAHA - Päťročný britský chlapec Ashya King dnes absolvoval v pražskom súkromnom Protónovom centre nevyhnutné vyšetrenia, ktoré predchádzajú začatiu jeho liečby.

slovakia

left justify in out

Chlapec má nádor na mozgu a rodičia sa ho rozhodli liečiť v Prahe, kde je terapia lacnejšia a bolo pre nich údajne aj jednoduchšie vybaviť ju. Zaplatia za ňu 1,8 milióna českých korún, ktoré chcú získať najmä z darov, informoval spravodajský portál Novinky.cz.

 

Ashya absolvoval v Protónovom centre konzultácie s ošetrujúcim lekárom a anestéziológom. Potom ho na dve hodiny uspali - aj preto, aby preňho mohli na mieru pripraviť špeciálnu masku, používanú pri ožarovaní, a formu, v ktorej bude počas procedúr fixovaný.

 

Na základe výsledkov vyšetrení, ktoré budú v dispozícii v stredu večer alebo vo štvrtok ráno, vytvoria odborníci ožarovacie plány. Okrem ožarovania podstúpi malý pacient aj chemoterapiu.

 

Príprava na ožarovanie si však vyžaduje niekoľko dní. Lekári budú takisto zisťovať, či sa choroba nerozvinula. Hovorkyňa nemocnice Pavlína Danková uviedla, že lekári sa snažia vyšetrenia urýchliť, aby s terapiou mohli začať čo najskôr - podľa predpokladov už v pondelok 15. septembra.

 

"Ak by sa zistilo, že choroba postúpila a nádor sa dostal do chrbtice, musela by sa liečba zmeniť. Na protón by to už nebolo (vhodné)," dodala Danková, ktorú citoval web Novinky.cz.

 

Primár centra Jiří Kubeš novinárom povedal, že doterajšie výsledky naznačujú, že chlapca by mohli liečiť protónmi. Na ožarovanie ho budú denne dovážať z Fakultnej nemocnice v Motole a terapia by mala zahŕňať 30 ožiarení, čo bude trvať šesť týždňov. Protónová liečba šetrí zdravé tkanivá okolo nádoru, tvrdia niektorí lekári.

 

Britského chlapca doviezli letecky zo Španielska v pondelok do Prahy, kde je hospitalizovaný v pražskej nemocnici v Motole a je tam s ním jeho matka. Otec sa dnes presťahoval z hotelu do ubytovne v nemocnici, aby tiež mohol byť v jeho blízkosti.

 

Rodičia koncom augusta odviezli chlapca z britskej nemocnice do Španielska bez vedomia lekárov. Chceli tam predať svoju rekreačnú nehnuteľnosť, aby získali peniaze na liečbu. Britké úrady však na nich vydali zatykač za zanedbanie starostlivosti a manželia preto niekoľko dní strávili vo väzbe.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies