Na zazimovanie jazierka myslite vopred

NETKY.SK • 23 Jún 2021, 11:05 • 2 min
Na zazimovanie jazierka myslite vopred

Ak ste si tento rok na záhrade spravili jazierko, iste už viete, že dobrá starostlivosť oň nie je jednoduchý proces. A tak, ako je pre jazierko potrebné správne ho po zime „naštartovať“, musíte vedieť jazierko aj správne zazimovať.

slovakia

left justify in out

A aj keď ešte len začalo leto, na zazimovanie jazierka nezaškodí myslieť v dostatočnom predstihu.

 

Jazierko pripravujte na zimu priebežne

Dobrá príprava jazierka na zimu vám nepomôže len eliminovať úhyn rýb, ale odmení vás aj na jar, keď nebudete zažívať markantný výskyt zelených rias a iných organizmov, ktoré vo svojom jazierku nechcete. Kedy teda začať s prípravou vášho jazierka na zimný spánok?

 

Presne sa to povedať nedá, ale určite jazierko pripravujte na zimu priebežne ostrihaním rastlín, odstránením nečistôt a detritu. A pokiaľ filtračný okruh jazierka nie je konštruovaný pre zimnú prevádzku, netreba zabudnúť aj na odpojenie filtrácie.

 

Všetko treba stihnúť tak, aby bolo jazierko pripravené na zimu vtedy, keď sa bude teplota pri hladine blížiť ku šiestim stupňom. A s kŕmením rýb treba prestať, keď teplota vody klesne pod 10 stupňov.

 

Aby ryby bez problémov prežili zimu

Pri  zazimovaní záhradného jazierka je najdôležitejšie zbaviť sa čo najväčšieho množstva organickej hmoty a detritu. Inak by sa mohla zvýšiť hladina pH a amoniaku, čo by malo za následok opotrebovanie čerpadiel vplyvom minerálov a čo je dôležitejšie, úhyn rýb pod ľadom. Keď už spomíname pH vody, tak v prípade, že je vyššie ako 8, je dobré ho znížiť vhodným prípravkom aspoň na hodnotu okolo 7, keďže optimálna hodnota je v rozmedzí od 6,5 do 8.

 

Tak isto môžete ešte pred odpojením filtrácie aplikovať prípravok s obsahom minerálov. Takýto prípravok má za následok odoberanie živín potrebných pre rast rias, takže sa obmedzí výskyt vláknitých rias a zelenaní vody počas zimy a skorej jari.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies