FOTO Danko a Gajdoš priniesli slovenským vojakom na Cypre vianočný stromček

NETKY.SK • 13 December 2016, 06:50 • 2 min
FOTO Danko a Gajdoš priniesli slovenským vojakom na Cypre vianočný stromček

NiIKÓZIA – Vianočný stromček, kyslú kapustu či betlehem priniesli včera slovenským vojakom slúžiacim na Cypre predseda Národnej rady SR Andrej Danko a minister obrany SR Peter Gajdoš.

slovakia

left justify in out

Príslušníci ozbrojených síl SR slúžia na Cypre od roku 2001. Od začiatku pôsobenia v Mierových silách OSN na Cypre (UNFICYP) sa v tejto krajine vystriedalo viac ako 2500 slovenských vojakov.

 

"Verím, že UNFICYP bude naďalej mierovou misiou, bez násilia a obetí, že budete napomáhať skutočne mierovému a harmonickému spolunažívaniu oboch komunít na ostrove. V tom vám želám mnoho úspechov," povedal okrem iného vojakom Danko.

 

Viacerí vojaci však napriek účasti na misii zavítajú na vianočné sviatky domov. "Záleží to samozrejme na veliteľovi a na tom, kto eventuálne má aký rodinný problém, ale samozrejme sú určité percentá, ktoré v rámci štandardných operačných postupov veliteľ musí dodržať," ozrejmil minister Gajdoš. Naraz môže základňu na Cypre opustiť zhruba 17-20 slovenských vojakov.

 

 

 

Cyprus je rozdelený na etnickom základe od invázie Turecka v roku 1974, ktorou Ankara reagovala na hrozbu pripojenia ostrova ku Grécku. Medzi severnou a južnou časťou ostrova sa nachádza tzv. nárazníková zóna, ktorú kontrolujú sily UNFICYP. Cieľom tejto misie je udržiavať status quo vnútri nárazníkovej zóny, zabezpečiť dodržiavanie prímeria medzi znepriatelenými stranami, prispieť k obnove a udržaniu práva a poriadku na ostrove a vykonávať humanitárne úlohy.

 

V súčasnosti má Slovensko v uvedenej misii 169 vojakov a päť príslušníkov v policajnej časti UNPOL.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies