FOTO a VIDEO Útok v kostole na severe Francúzska: útočníci z Islamského štátu popravili 84-ročného kňaza

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 15:48 • 2 min
FOTO a VIDEO Útok v kostole na severe Francúzska: útočníci z Islamského štátu popravili 84-ročného kňaza

PARÍŽ - Neznámi útočníci zadržiavali v kostole vo francúzskom meste Saint-Etienne-du-Rouvray neďaleko Rouenu doposiaľ nezistený počet ľudí. Na mieste zasahovala polícia. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

 V súvislosti s útokom na kostol zatkli jednu osobu

 

Francúzske orgány zatkli dnes v rámci vyšetrovania útoku na kostol v Normandii jednu osobu, neposkytli však zatiaľ nijaké podrobnosti ohľadne jej totožnosti alebo miesta zatknutia. Informáciu poskytla agentúre AP nemenovaná hovorkyňa prokuratúry v Paríži, ktorá má na starosti vyšetrovanie prípadov terorizmu vo Francúzsku.


Dvaja muži vyzbrojení nožmi vtrhli dnes do kostola v normandskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray počas rannej omše, pričom zajali rukojemníkov a predtým, ako ich zlikvidovala polícia, podrezali hrdlo 84-ročnému kňazovi a ťažko zranili ďalšiu osobu. K zodpovednosti za útok sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Vyšetrovatelia sa teraz snažia zistiť, či mali usmrtení útočníci nejakých komplicov.


Predseda regionálnej moslimskej rady Mohammed Karabila v rozhovore pre AP upozornil, že jeden z páchateľov dnešného útoku bol najmenej jeden a pol roka sledovaný políciou po tom, ako vycestoval do Turecka. O druhom z útočníkov, ktorých totožnosť zatiaľ nebola zverejnená, podľa vlastných slov nemá informácie.
Karabila vyjadril nádej, že dnešný útok pripisovaný moslimským extrémistom nepoškodí medzináboženský dialóg v danom regióne.

 

Podľa denníka Le Figaro dvaja muži ozbrojení nožmi zadržiavali v miestnom kostole piatich ľudí vrátane kňaza a dvoch mníšok. Regionálna spravodajská televízia France 3 uviedla, že rukojemnícka dráma sa začala o 09.45 h.

 

 

Podľa polície boli obaja útočníci zneškodnení okolo 11 hodine. Bilancia rukojemníckej drámy sú traja mŕtvi - dvaja útočníci a jeden kňaz. Tomu podľa policajných zdrojov podrezali hrdlo.

 

 

 

Obeťou rukojemníckej drámy je 84-ročný kňaz Jacques Hamel

Obeťou dnešnej rukojemníckej drámy v kostole vo francúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray, kde dvaja útočníci ozbrojení nožmi zadržiavali piatich ľudí, je 84-ročný kňaz Jacques Hamel. Jeho identitu potvrdil arcibiskup rouenský Dominique Lebrun. Informovala o tom agentúra AP.

 

 

 

K dráme sa vyjadril aj pápež František. Hovoril o "bolesti a hrôze z tohto absurdného násilia", uviedla spravodajská stanica BBC.

 

K útoku sa prihlásil Islamský štát

K zodpovednosti za dnešný útok na kostol v severofrancúzskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray, pri ktorom zomrel 84-ročný kňaz, sa prostredníctvom svojej tlačovej agentúry Amak prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies