Flašíková Beňová: Juncker situáciu s migrantmi správne pomenoval, no obviňuje neprávom

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:28 • 2 min
Flašíková Beňová: Juncker situáciu s migrantmi správne pomenoval, no obviňuje neprávom

ŠTRASBURG – Predseda Európskej komisie (EK) síce presne pomenoval situáciu, v ktorej sa momentálne Európa nachádza, no neprávom za súčasnú situáciu viní členské štáty Európskej únie (EÚ). V reakcii na dnešný prejav Jeana-Clauda Junckera o stave únie, ktorý bol vo veľkej časti venovaný súčasnej utečeneckej kríze, to skonštatovala poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Monika Flašíková Beňová.

slovakia

left justify in out

Europoslankyňa v tejto súvislosti zdôraznila, že hoci o konkrétnej pomoci pri zvládnutí migračných vĺn musia rozhodnúť jednotlivé krajiny a ich lídri, EK má k dispozícii celý rad nástrojov a postupov, ktoré už dávno mohla využívať. "Tie sú v princípe nezávislé od toho, či sa Európa zhodne alebo nezhodne na akomkoľvek prerozdeľovaní utečencov. Je preto veľká škoda, že v prípade pomoci v rámci prebiehajúcej krízy sa tým najvýznamnejším slovom a nástrojom stali práve kvóty," uviedla slovenská europoslankyňa. Zopakovala, že kvóty ako také nevyriešia situáciu ľudí, ktorí potrebujú pomoc, a ani nezastavia exodus z problémových krajín.

 

Flašíková Beňová preto apeluje na to, aby sa problém riešil v štátoch, odkiaľ títo ľudia utekajú. "To je práve jedna z kompetencií Európskej komisie a jej tzv. vonkajšej služby," pripomenula.

 

Europoslankyňa v súvislosti s dnešným Junckerovým prejavom ocenila časť, týkajúcu sa daňovej povinnosti a zdôraznenie myšlienky, že dane majú byť platené v krajinách, kde spoločnosti vytvárajú zisk. Flašíková Beňová však zároveň spochybnila úprimnosť Junckerových slov. "Pán predseda ešte ako luxemburský premiér vytvoril priestor pre príchod veľkých nadnárodných spoločností do svojej krajiny, ktoré následne dostali obrovské daňové úľavy, na ktoré doplatili ostatné európske štáty, v ktorých firmy reálne pôsobili," vysvetlila dôvody svojej pochybnosti.

 

"Zostáva preto len dúfať, že zámery týkajúce sa daňových politík nezostanú len v deklaratórnej podobe vo forme vyjadrení pána Junckera na pôde Európskeho parlamentu, ale že sa v tejto oblasti skutočne aj niečo udeje," dodala slovenská europoslankyňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies