Fjodorov: Rusko zruší embargo na dovoz potravín, ak Západ zruší sankcie

NETKY.SK • 20 Január 2015, 17:14 • 2 min
Fjodorov: Rusko zruší embargo na dovoz potravín, ak Západ zruší sankcie

BERLÍN/MOSKVA - Rusko zruší embargo na dovoz potravín zo západných krajín iba vtedy, ak Západ pristúpi k zrušeniu protiruských sankcií. Povedal to pre nemecký denník Handelsblatt ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov. Informovala o tom agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Európska únia (EÚ) a Spojené štáty zaviedli sankcie voči Rusku v júli minulého roka. Bola to odpoveď na anexiu Krymu Moskvou a jej postoj k ozbrojenému konfliktu na východe Ukrajiny. Sankcie zasiahli ruský bankový, energetický a zbrojársky sektor, pričom najmä bankám a energetickým podnikom sťažili prístup na zahraničné kapitálové trhy.
     

Moskva dlho nečakala a začiatkom augusta zaviedla ročné embargo na dovoz viacerých potravín z EÚ, USA, ale aj Kanady, Nórska a Austrálie. Zákaz sa dotkol ovocia a zeleniny, ďalej mäsa, rýb, mliečnych výrobkov a morských produktov.
     

V rozhovore pre Handelsblatt Fjodorov povedal, že dúfa v skorú normalizáciu vzťahov medzi Ruskom a Západom. "Na druhej strane je však jednoznačné, že loptička je teraz na strane západných štátov," uviedol Fjodorov. V tejto súvislosti sa vyjadril, že v dôsledku sankcií voči ruským bankám sa situácia skomplikovala aj ruským farmárom, keďže dve z dotknutých bánk patria k najväčším poskytovateľom agrárnych úverov. Ide o najväčšiu ruskú banku Sberbank a Ruskú poľnohospodársku banku.
     

"Ruskí agroproducenti tým stratili šance na rovnaké podmienky ako konkurencia," povedal ruský minister. V takejto situácii hrozil podľa neho viacerým farmárom bankrot.
     

"Museli sme reagovať a na potraviny zo západných krajín zaviesť embargo," povedal Fjodorov s tým, že ruskí poľnohospodári protiopatrenia Moskvy privítali. "Podporili sme vlastný agrárny sektor a dovozy z EÚ a Spojených štátov nahradili dovozmi z Južnej Afriky, Južnej Ameriky, Turecka, Číny, Iránu a ďalších krajín," uviedol minister. Zároveň dodal, že Moskva uvoľnila na podporu ruského poľnohospodárskeho sektora približne 8,5 miliardy eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies