Firma Gestamp do závodu v Nitre investuje 133 miliónov eur

NETKY.SK • 12 Január 2017, 14:52 • 2 min
Firma Gestamp do závodu v Nitre investuje 133 miliónov eur

BRATISLAVA - Španielska skupina Gestamp, ktorá otvorí v Nitre nový závod na komponenty pre automobilový priemysel, oznámila oficiálne svoju investíciu na dnešnom stretnutí jej šéfa Francisca Riberasa s ministrom hospodárstva SR Petrom Žigom (Smer-SD) v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Investičné náklady firmy Gestamp do závodu v Nitre, ktorý bude dodávať komponenty pre automobilky, vrátane nitrianskeho závodu Jaguar Land Rover (JLR), dosiahnu 133 miliónov eur. Nový závod firmy Gestamp, ktorému slovenská vláda vlani schválila investičnú pomoc, začne výrobu v roku 2018 na ploche 42.400 m2.

 

Zo zámeru zverejneného Ministerstvom hospodárstva (MH) SR, ktorý 21. septembra 2016 schválila vláda SR, vyplýva, že Gestamp Nitra, s. r. o., žiadala investičnú pomoc 9 miliónov eur na vybudovanie nového závodu na výrobu oceľových a hliníkových lisovaných dielov pre automobilový priemysel v Lužiankach, v okrese Nitra, vo forme dotácie na obstaranie dlhodobého hmotného majetku. "Realizácia investičného zámeru je rozložená na roky 2016 až 2018. V priamej súvislosti s investičným zámerom sa do konca roku 2021 vytvorí 229 nových pracovných miest," spresnil vlani rezort hospodárstva.

 

Dnešný rozhovor s predstaviteľmi firmy na pôde MH SR sa podľa Žigu niesol v dvoch rovinách. "My sme hovorili o existujúcej investícii v Nitre, ktorú začína Gestamp realizovať, ako aj o investičnej pomoci ako takej. V tejto fáze sme nehovorili o žiadnej inej pomoci," priblížil.

 

"Hovorili sme aj o tom, a to najmä v druhej časti rozhovoru, že uvítame možnosti rozšírenia v oblasti R&D (výskumu a vývoja, pozn. TASR). Ponúkol som spoločnosti, aj pánovi prezidentovi spoločnosti možnosti (štátnej) podpory ich inovačného centra v rámci stredného a východného Slovenska," priblížil šéf MH SR.

 

"Momentálne sme začali s náborom pracovníkov. Zatiaľ len školíme ľudí na Slovensku, ako aj v Španielsku, aby vedeli, ako by mali niektoré funkcie v novom závode fungovať. Základom je, aby závod v Nitre bol spustený v polovici roku 2018," informoval Riberas. V súčasnosti firma v SR podľa neho čaká na úradné povolenia, aby mohla začať s výstavbou závodu.

 

Podľa Riberasa plánuje Gestamp z nitrianskeho závodu zásobovať výrobkami nielen automobilový závod JLR. "Naším cieľom je spolupracovať aj s ostanými krajinami v rámci V4," poznamenal. Špekulácie o tom, že Gestamp, okrem 229 pracovných miest v nitrianskom závode, vytvorí asi 1000 ďalších nepriamych pracovných miest nepotvrdil. "Nie som v pozícii, aby som teraz povedal, koľko ďalších nepriamych pozícií vznikne," povedal Riberas.

 

V rámci krajín V4 má skupina Gestamp sedem závodov s 2500 zamestnancami a celkovým obratom 300 miliónov eur (za rok 2015). Nový závod firmy Gestamp v Nitre bude štvrtým "na zelenej lúke" v regióne a desiatym vybudovaným španielskym výrobcom komponentov za posledné štyri roky. Nový závod Gestampu sa pripojí k ďalšiemu závodu vo Veľkom Mederi, v okrese Dunajská Streda, ktorý zamestnáva viac ako 170 pracovníkov. Skupina vyrába v závode v Mederi prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti Edscha.

 

Gestamp Nitra, s. r. o., so sídlom v Bratislave vznikla 14. augusta 2014 pod obchodným menom Kalegra, s. r. o. Predmetom jej činnosti je najmä výroba motorových vozidiel, motorov, dopravných prostriedkov, dielov a príslušenstva pre motorové vozidlá a iné dopravné prostriedky. Jej jediným spoločníkom je španielska firma Gestamp Automoción, S. A., Abadiano.

 

Gestamp je globálnou firmou v oblasti navrhovania, vývoja výroby kovových komponentov pre veľké automobilky. Spoločnosť vyrába produkty pre karosérie, podvozky a mechanické časti automobilov. Skupina prevádzkuje závody v 20 štátoch, má 95 priemyselných závodov a 6 závodov vo výstavbe, 12 centier výskumu, vývoja a inovácií. Globálne zamestnáva viac ako 33.000 zamestnancov. Jej obrat v roku 2015 dosiahol 7,035 miliardy eur.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies