Figeľ: KDH nepodporí Kováčika, Úrad špeciálnej prokuratúry potrebuje zmenu

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 11:22 • 2 min
Figeľ: KDH nepodporí Kováčika, Úrad špeciálnej prokuratúry potrebuje zmenu

BRATISLAVA - Kresťanskí demokrati nepodporia Dušana Kováčika v dnešnej voľbe špeciálneho prokurátora. Oznámil to dnes v parlamente šéf KDH Ján Figeľ. "Úrad špeciálnej prokuratúry potrebuje zmenu, viac odvahy a nasadenia v boji s korupciou," odôvodnil.

slovakia

left justify in out

Problém s opätovnou kandidatúrou Kováčika má aj Lucia Žitňanská z Mosta-Híd. "To, čo vnímam na tejto voľbe za najväčšie negatívum, je tá samotná procedúra. Máme výberové konanie, do ktorého sa neprihlásil nikto iný len Dušan Kováčik. Pre mňa je to niečo nezdravé," povedala. Žitňanskej chýba konkurencia.
      

"To, že sa nikto neprihlásil, nesvedčí o tom, že tam nie je dosť odborníkov. Ale niektorí prokurátori nemajú záujem o to, že budú pretriasaní médiami a politikmi," reagoval Dušan Muňko zo Smeru-SD. Zdôraznil, že súčasný špeciálny prokurátor Kováčik sa počas svojho pôsobenia nedopustil ničoho, prečo by nemohol opäť kandidovať na tento post.
      

Poslanci NR SR majú nového špeciálneho prokurátora voliť dnes podvečer. Na tento post kandiduje len súčasný špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorému sa nikto nepostavil. Kováčikovu kandidatúru, ktorú do parlamentu predložil generálny prokurátor Jaromír Čižnár, odobril Ústavnoprávny výbor NR SR 6. mája. Kováčik podľa Čižnára spĺňa všetky predpoklady, aby viedol špeciálnu prokuratúru.
      

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) označil Kováčika za človeka na svojom mieste, s ktorým sa nespájajú žiadne škandály ani kauzy.
      

Kováčik je vo funkcii špeciálneho prokurátora už desať rokov. Pred piatimi rokmi, 23. apríla 2009, získal v tajnej voľbe v Národnej rade SR od poslancov 117 hlasov. Prítomných bolo vtedy 139 poslancov. Jeho protikandidátom bol súčasný námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky. Po prvý raz bol Kováčik zvolený za špeciálneho prokurátora 12. mája 2004 počas vlády Mikuláša Dzurindu. Zo 138 prítomných poslancov parlamentu zaňho hlasovalo 118.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies