Figeľ: Časť dohody EÚ s Veľkou Britániou je prehrou

NETKY.SK • 21 Február 2016, 15:36 • 2 min
Figeľ: Časť dohody EÚ s Veľkou Britániou je prehrou

BRATISLAVA - Časť dohody EÚ a Veľkej Británie dosiahnutá na tohtotýždňovom summite Európskej rady, ktorá sa týka dvojitého zaobchádzania s pracovníkmi z cudziny, je prehrou samotného rokovania.

slovakia

left justify in out

V dnešnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to povedal líder KDH Ján Figeľ, ktorému sa až na niektoré pozitívne body nepáčia vyrokované výhody pre Britov.

 

 

"Malo sa tlačiť na udržanie férových podmienok na jednotnom európskom trhu. Nemalo sa stať, že aj slovenskí občania, ktorí pracujú vo Veľkej Británii, sa stanú občanmi druhej kategórie. Únia predsa funguje na báze rovnosti. Som presvedčený, že Briti zarobili na rozšírení EÚ a že zarábajú na prínose nových pracovníkov zo Slovenska, Česka či Poľska," povedal Figeľ na margo skutočnosti, že nasledujúcich sedem rokov bude môcť Británia požadovať štvorročné obmedzenie sociálnych benefitov pre prichádzajúcich zamestnancov z iných krajín EÚ a obmedziť prídavky pre deti zahraničných zamestnancov, ktoré nežijú v Británii.

 

Premiér Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil, že EÚ bez Veľkej Británie je zlé riešenie a únia bude chýbať aj Britom. "V tomto duchu sa aj rokovalo. Táto dohoda zakotvuje prvýkrát dvojkoľajnosť EÚ. Padol tiež mýtus o čoraz bližšej a užšej únii. Je to ale dobrá ponuka pre Britániu, aby v únii zotrvala. Nedalo sa povedať Davidovi Cameronovi, aby šiel do čerta so svojimi požiadavkami. Buďme realisti. SR ani V4 takú silu nemá. Stalo sa, je to realita," povedal Fico.

 

Do 23. júna, kedy by mali Briti rozhodovať o zotrvaní v EÚ v referende, sa podľa Fica môže ešte veľa stať. "Pre mňa je referendum otvorená otázka, ale bola by obrovská škoda, keby Británia vystúpila," priznal.

 

Aj podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára je základným záujmom udržať Veľkú Britániu v EÚ. Výsledok summitu a schválená dohoda pritom podľa jeho slov potvrdili špecifické postavenie Británie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies