Fico: Vláda sa pokúsi zastaviť predaj ornej pôdy zahraničným vlastníkom

NETKY.SK • 20 August 2015, 13:06 • 2 min
Fico: Vláda sa pokúsi zastaviť predaj ornej pôdy zahraničným vlastníkom

NITRA – Vláda Slovenskej republiky podnikne kroky, aby zastavila predaj slovenskej ornej pôdy do rúk zahraničných vlastníkov.

slovakia

left justify in out

Ako dnes počas veľtrhu Agrokomplex v Nitre povedal premiér Robert Fico, v otázke predaja ornej pôdy neexistuje v Európskej únii ekonomická rovnosť. "Viem, že sme museli pod tlakom Európskej únie schváliť novelizáciu devízového zákona, ktorý dnes umožňuje zahraničným vlastníkom nadobudnúť poľnohospodársku pôdu na Slovensku. Poľnohospodárska pôda je však strategická surovina. Preto by sme sa nemali nečinne pozerať, ako bezbreho sa niektoré zahraničné spoločnosti kupovaním rôznych podnikov dostávajú k tisíckam hektárov ornej pôdy, ktorá má obrovskú hodnotu," povedal premiér.

 

Rovnako ako v otázke pitnej vody sa podľa slov Fica vláda pokúsi nájsť riešenie, aj pokiaľ by to malo znamenať konflikt s Európskou komisiou v tejto otázke. "Keby mali naši ľudia rovnaké ekonomické možnosti a mohli si rovnako kupovať ornú pôdu v zahraničí, prosím, to je rovnosť. Ale kým neexistuje ekonomická rovnosť, kým sú iní občania únie zvýhodnení v porovnaní s našimi v kupovaní ornej pôdy na Slovensku, určite máme právo sa chrániť," skonštatoval premiér.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies