Fico: Vláda pripravuje viaceré konsolidačné opatrenia

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 15:36 • 2 min
Fico: Vláda pripravuje viaceré konsolidačné opatrenia

BRATISLAVA - V oblasti konsolidácie verejných financií vláda SR pripravuje viaceré opatrenia.

slovakia

left justify in out

Napríklad po novom by mali byť povinní používať elektronické registračné pokladnice (ERP) na evidenciu tržieb aj lekári. "Podobne zásadné opatrenie sa bude vzťahovať aj na sektor odborných, vedeckých a technických činností, ale aj na oblasť ubytovacích služieb. V týchto sektoroch sa zavedie zároveň povinnosť prikladať potvrdenia o platbe k požadovaným úradným dokumentom," uviedol dnes v NR SR počas Hodiny otázok premiér Robert Fico, čím reagoval na otázky straníckych kolegov. Zaujímalo ich, aké ďalšie konsolidačné opatrenia vláda pripravuje.
     

Zaviesť sa má aj zrážková daň vo výške 19 % na peňažné a nepeňažné plnenia od farmaceutických firiem, ako aj na príjmy z predaja kovošrotu. "Napríklad v prípade príjmov od farmaceutických firiem bol identifikovaný výrazný nesúlad medzi tým, čo tieto spoločnosti oficiálne zverejňujú, a tým, čo priznávajú fyzické osoby vo svojich daňových priznaniach," priblížil premiér.
     

Vláda tiež pripravuje súbor opatrení v oblasti zrušenia alebo úpravy existujúcich daňových výdavkov u priamych daní. "Zjednodušene povedané, pôjde o audit daňovo uznateľných výdavkov pri dani z príjmu. Stanovia sa ročné stropy pri zúčtovaní sociálnych odvodov," uviedol Fico.
     

Výška dane z pridanej hodnoty (DPH) zostane na nezmenenej úrovni 20 %. V zdaňovaní nehnuteľného majetku uvažuje vláda o zavedení minimálnej sadzbe dane v závislosti od lokality nehnuteľnosti. "Posilnením majetkových daní by sa tak mohol vytvoriť priestor na pokles tých daní, ktoré majú väčší negatívny vplyv na hospodársky rast a vývoj ekonomiky," zdôvodnil Fico.
     

Predseda vlády ďalej uviedol, že v minulom roku bolo potrebné prijímať konsolidačné opatrenia. "Ak sme museli v roku 2013 v rámci procesu konsolidácie realizovať viacero bolestivých opatrení, ktoré rôznym spôsobom ovplyvnili život podnikateľov, ako aj občanov, tak dnes sme v situácii, keď mnoho konsolidačných opatrení je vo vzťahu k nim nápomocných," dodal Fico.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies