Fico: V opozícii sedia žalobaby, ktorým je jedno, či poškodzujú Slovensko

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 16:11 • 2 min
Fico: V opozícii sedia žalobaby, ktorým je jedno, či poškodzujú Slovensko

BRUSEL - V opozícii sedia žalobaby, ktorým je jedno, či svojimi vyjadreniami poškodzujú Slovensko. Na margo sťažností opozičných predstaviteľov voči voľbe kandidáta na post generálneho prokurátora na Slovensku to dnes v Bruseli vyhlásil predseda vlády Robert Fico (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Od Európskej komisie (EK) takáto požiadavka vôbec nebola," reagoval premiér na otázku, či EK žiadala Slovensko o vysvetlenie okolností voľby kandidáta na generálneho prokurátora.

"Pán Figeľ utekal za pravičiarmi a pán Sulík, ktorú Európu nemôže ani cítiť, napísal list liberálom. Táto téma sa na expertnej úrovni vyrieši veľmi rýchlo, všetci dobre vedia, že z ústavnoprávneho a právneho hľadiska neexistuje žiadna prekážka, prečo by Národná rada SR nemohla konať," dodal na margo voľby Jaromíra Čižnára za kandidáta na post generálneho prokurátora.

"Slovenská verejnosť by mala vedieť, že v opozícii sedia žalobaby, ktorým je jedno, čo so Slovenskom bude, či to Slovensko poškodzuje, alebo nie. Keď prehrajú politický súboj, a prehrávajú vlastnou neschopnosťou jeden za druhým, vždy sa utekajú vyplakať do Štrasburgu, alebo Bruselu. Nič iné nevedia," vyhlásil Robert Fico.

Voľba nového generálneho prokurátora na Slovensku vzbudila pozornosť a nevôľu najväčšej politickej skupiny v Európskom parlamente - Európskej ľudovej strany (EĽS). Jej predseda Joseph Daul 19. júna v stanovisku pre médiá vyjadril počudovanie nad touto udalosťou.

"Dozvedel som sa s veľkým údivom, že slovenskí socialistickí poslanci včera volili svojho vlastného kandidáta, bývalého spolužiaka premiéra Roberta Fica, na post generálneho prokurátora, aj napriek skutočnosti, že Slovensko už má oprávneného a legitímne zvoleného generálneho prokurátora," uviedol Daul v stanovisku.

Predseda najsilnejšej frakcie v EP vyzval prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby odložil schválenie voľby oboch zvolených kandidátov až do rozhodnutia Ústavného súdu v tejto otázke.

"Moja skupina bude žiadať Európsku komisiu, aby sa zaoberala touto záležitosťou v snahe zistiť, či boli správne aplikované princípy právneho štátu a európskeho ducha demokracie," upozornil Daul.

Jaromíra Čižnára zvolili poslanci Národnej rady SR za kandidáta na post generálneho prokurátora v utorok (18. 6.) v tajnej voľbe. Získal hlasy všetkých prítomných 82 poslancov. Na voľbe sa zúčastnili len poslanci vládneho Smeru-SD. Prezident Ivan Gašparovič má právo rozhodnúť, či Čižnára vymenuje za nového generálneho prokurátora SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies