Fico o zmenách v ústave: Ak sa dohodneme, bude všetko, ak sa nedohodneme, nebude nič

NETKY.SK • 25 Február 2014, 16:00 • 2 min
Fico o zmenách v ústave: Ak sa dohodneme, bude všetko, ak sa nedohodneme, nebude nič

BRATISLAVA – Ak sa dohodneme, bude všetko, ak sa nedohodneme, nebude nič, vraví premiér Robert Fico na margo ústavných zmien o manželstve a justícii, ktoré presadzujú opozičné strany, ale i vládny Smer-SD.

slovakia

left justify in out

Predseda vlády zopakoval, že buď sa opozícia so Smerom dohodne na jednom návrhu ústavného zákona, ktorý bude obsahovať zmeny v justícii i ochranu manželstva a podpíšu ho vládni i opoziční poslanci, alebo ani jeden návrh zákona, či už vládneho Smeru alebo opozície parlament neschváli, keďže na ústavné zmeny treba minimálne 90 poslaneckých hlasov. Smer-SD má v parlamente 83 poslancov, opozícia 67.

„Sme pripravení na kompromisy, ústupky a hlavne na dohodu. Bolo by veľmi dobré, keby výsledkom bol spoločný postup Národnej rady SR. Urobíme všetko pre to, aby sa našli riešenia vhodné pre jednu aj druhú stranu,“ povedal Fico. Smer-SD chce oddeliť funkcie šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady, čo v januári navrhla a predtým aj v roku 2011 presadzovala exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Vládna strana podľa Fica vie ustúpiť z pôvodného zámeru, aby šéfa súdnej rady nevyberal prezident, ale rozhodovala o ňom súdna rada. Smer-SD je tiež pripravený dohodnúť sa na zrušení imunity sudcov, ako ho navrhuje opozičný poslanec Gábor Gál. Vládny subjekt ale podľa Fica nechce ustúpiť z požiadavky, aby všetci sudcovia vrátane terajších absolvovali previerky Národného bezpečnostného úradu, ktoré by potom posudzovala súdna rada. 

Ak sa Smer-SD do piatka nedohodne s opozíciou, predovšetkým s KDH, na spoločnej novele ústavy, ktorá bude riešiť justíciu i manželstvo, vládna strana do parlamentu predloží ústavnú novelu, ktorá bude obsahovať návrh na ochranu manželstva, ako ho navrhuje KDH, a aj zmeny v justícii, ktoré chce Smer-SD. Strany tak podľa Fica získajú ďalší čas na hľadanie konsenzu. 

Keďže opozícia dlhodobo presadzuje zmeny v justícii i ochranu manželstva a k zmenám v justícii sa teraz prihlásil aj Smer-SD, Fico vidí „dobrú konšteláciu hviezd“ na dohodu medzi politickými súpermi, keďže ide o zásadné zmeny. 

 


Slová Roberta Fica opäť potvrdili, že zmeny v justícii sú súčasťou jeho prezidentskej kampane, uviedla pre agentúru SITA poslankyňa NR SR Lucia Žitňanská (nezaradená). "Premiérove slová, že ´keď nebude všetko, tak nebude nič vôbec nesvedčia o hľadaní najlepšieho riešenia pre justíciu, ale skôr o politickom kšefte a o získavaní bodov pre úzko stranícke a osobné agendy," informovala. 

 

Plošné previerky sudcov, ktoré dnes kládol premiér ako nemennú podmienku ústavných zmien, sú podľa jej slov obrovským rizikom pre justíciu. Nesú riziká ústavné, riziká vyplývajúce z retroaktivity a v neposlednom rade aj riziká zo zneužitia previerok. "Navyše text predložený stranou Smer-SD na rokovanie by znamenal takú zmenu zloženia Súdnej rady SR, ktorá je zjavnou mocenskou hrou Smeru, aby jeho nominanti mali proces previerok pod kontrolou," píše sa vo vyhlásení. 

 

Každý na Slovensku si podľa Žitňanskej ešte pamätá na disciplinárne súdy, ktorými sa v justícii trestali nepohodlní sudcovia. Každý sa pamätá aj na mlčanie sudcov, ktorí sa svojich šikanovaných kolegov nedokázali zastať, ani keď im na pojednávania chodili vyjadrovať podporu rôzni zahraniční veľvyslanci. "Keď ešte aj dnes vidíme, že súdna rada nebola a nie je schopná zaujať spoločensky zodpovedné stanovisko k tak vážnym veciam, ako sú antidiskriminačné žaloby sudcov alebo obmedzenie trestnoprávnej imunity sudcov, je iluzórne si myslieť, že by zvládla zrealizovať plošné previerky všetkých sudcov na Slovensku," priblížila. Ako dodala, po zbabraných previerkach by mohol byť stav v justícii ešte horší, ako je dnes. 

 

Ani zmienka o rodine v ústave, a ani iný stranícky záujem nemôžu byť dôvodom pre bezpodmienečnú podporu návrhu ústavných zmien. Zvlášť, ak sa Robert Fico zobudil po šiestich rokoch vo funkcii premiéra a chce dosiahnuť dohodu s opozíciou na tak vážnej zmene do troch dní. Legislatívny proces sa totiž nezačína predložením návrhu zákona do parlamentu, ten sa začína diskusiou o legislatívnom zámere, prípravou návrhu a pripomienkovým procesom, vyhlásila Lucia Žitňanská. Po predložení zákona do parlamentu je možná už len politická debata a avizovaným zmenám z dielne Roberta Fica úplne chýba odborná debata a oponentúra. "Pre justíciu, aj pre strany Smer-SD a KDH, bude preto najlepšie, ak sa svojich aktivít k zmenám ústavy zdržia až do druhého kola prezidentských volieb," uzavrela poslankyňa NR SR. 





twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies