Fico: Grékom sme zatiaľ pôžičku neschválili, musia si najprv splniť úlohy

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 12:58 • 2 min
Fico: Grékom sme zatiaľ pôžičku neschválili, musia si najprv splniť úlohy

BRATISLAVA/BRUSEL - Lídri eurozóny na 17-hodinovom rokovaní, ktoré začalo ešte v nedeľu poobede (12.7.) a skončilo až dnes ráno, nerozhodli o žiadnej pôžičke Grécku.

slovakia

left justify in out

Krajine, ktorá je na pokraji bankrotu, zatiaľ iba uložili množstvo domácich úloh, ktorých splnením môže získať späť stratenú dôveru. Takto zhodnotil výsledky summitu v Bruseli po jeho skončení slovenský premiér Robert Fico.
     

"Ak sa Grécko uchádza o ďalšiu finančnú spoluprácu, v prvom rade si musí splniť celý rad mimoriadne závažných domácich úloh. Tieto úlohy sú natoľko závažné, že budem považovať za malý zázrak, ak grécka vláda a parlament v krátkom časovom úseku k splneniu týchto úloh aj pristúpi," pripustil. Prvé zákony musí krajina schváliť už do stredy (15.7.).
     

Ak však chce Grécko obnoviť výrazne naštrbenú dôveru ostatných partnerov v eurozóne a získať finančnú pomoc z trvalého eurovalu v objeme viac ako 80 miliárd eur, musí si podľa Fica svoje záväzky splniť ako prvé. Až potom dôjde k hodnoteniu prijatých krokov európskymi inštitúciami a k schvaľovacím procedúram v niektorých členských krajinách, ktoré potrebujú na ďalšie rokovania o pôžičke súhlas národného parlamentu. Rokovanie Národnej rady (NR) SR na túto tému momentálne nie je potrebné.
     

Samotné rokovania boli podľa Fica ťažké a dnes ráno to dokonca chvíľu vyzeralo na odchod Grécka z eurozóny. Premiér Alexis Tsipras totiž dlho nechcel ustúpiť v dvoch sporných otázkach - účasti Medzinárodného menového fondu (MMF) v novom programe pomoci a zriadení fondu spravujúceho grécky majetok v hodnote 50 miliárd eur určený na privatizáciu. Nakoniec však ustúpil. "Pod tlakom a hrozbou toho, čo by sa udialo, keby Grécko vypadlo z eurozóny pravdepodobne usúdil, že jeho politická kariéra má menšiu hodnotu ako ďalší život v Grécku," predpokladá šéf slovenskej exekutívy.
     

Už v najbližších hodinách a dňoch sa však podľa neho ukáže, do akej miery boli záväzky prijaté gréckym premiérom na rokovaní v Bruseli myslené vážne. "Akýkoľvek odklon od záväzkov bude znamenať zastavenie ďalších úvah o tom, že by Grécko mohlo čerpať pôžičku z trvalého eurovalu," zdôraznil.
     

Napriek aktuálnej dohode je preto stále možný scenár odchodu Grécka z eurozóny, pripustil Fico. "Táto otázka stále nie je vyriešená. Stále môže dôjsť k tomu, že v gréckom parlamente dôjde k udalostiam, ktoré znemožnia naplnenie týchto opatrení," upozornil slovenský premiér s tým, že svoj osud majú teraz Gréci vo vlastných rukách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies