Fica budú pre emisie odvolávať vo štvrtok

NETKY.SK • 11 Február 2014, 16:27 • 2 min
Fica budú pre emisie odvolávať vo štvrtok

BRATISLAVA - Parlament bude premiéra Roberta Fica pre emisnú kauzu odvolávať vo štvrtok od 9:00. Mimoriadnu schôdzu na tento termín zvolal predseda parlamentu Pavol Paška na žiadosť troch opozičných strán KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS.

slovakia

left justify in out

V novembri 2008 ministerstvo životného prostredia a americká „garážová“ spoločnosť Interblue Group podpísali zmluvu o predaji emisných kvót oxidu uhličitého typu AAU pre obdobie rokov 2008 až 2012 za cenu 5,05 eura za tonu. V roku 2008 Slovensko v zmysle tejto zmluvy predalo spoločnosti Interblue Group 15 miliónov ton emisných limitov za približne 75 miliónov eur. „Na tomto zarobila garážová firma a slovenskí daňoví poplatníci prišli o 47 miliónov eur,“ povedal pre agentúru SITA predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Ešte v októbri 2008 vtedajší minister životného prostredia o tomto pripravovanom obchode so spoločnosťou Iterblue Group informoval vládu Slovenskej republiky. Na čele vlády stál vtedy súčasný predseda vlády Robert Fico, ktorý podľa Freša neurobil nič, aby obchod zastavil. 

 

Z kauzy emisie sa podľa Freša následne stala jedna z najvýznamnejších káuz, ktoré v poslednom desaťročí otriasli Slovenskou republikou. „Bola ukážkou nehospodárneho, škandalózneho nakladania s finančnými prostriedkami daňových poplatníkov. V dôsledku toho prišli daňoví poplatníci o 47 miliónov eur. Boli odvolaní dvaja členovia vlády SR. Robert Fico sa snažil záležitosti súvisiace s touto kauzou zakrývať vtedy a tají ich aj dnes,“ konštatoval Frešo. 

 

Kauza emisie síce vznikla počas prvej vlády Roberta Fica na Ministerstve životného prostredia SR, no do finálnej podoby sa dostala až pod vedením vtedajšieho a súčasného predsedu vlády. „Keď vtedajší minister životného prostredia Ján Chrbet prišiel v máji 2009 s návrhom, aby vláda zmluvu zrušila, predseda vlády Robert Fico ministra životného prostredia odvolal. Aj týmto krokom prijal svoju politickú zodpovednosť za kauzu emisie,“ pripomenul predseda SDKÚ-DS. Vtedajší aj súčasný predseda vlády Robert Fico podľa neho prevzal pred piatimi rokmi za kauzu politickú zodpovednosť, keď vyhlásil, že ak opozícia a médiá neposkytnú listinný dôkaz o tom, že iné štáty predávali emisie výhodnejšie, kauza sa preňho končí a z peňazí za emisné kvóty ide „zatepľovať“ byty a rodinné domy. 

 

Dnes má slovenská strana k dispozícii od orgánov Švajčiarskej konfederácie podrobné informácie o osobách, ktoré zarobili na predaji emisných kvót. „Existenciu tohto zoznamu potvrdila aj slovenská polícia a nepriamo aj minister vnútra a jeden z najbližších spolupracovníkov premiéra Robert Kaliňák,“ povedal Frešo. Napriek týmto skutočnostiam predseda vlády a kandidát na prezidenta SR Robert Fico podľa Freša viackrát spochybnil existenciu tohto zoznamu a označil ho dokonca za bluf. 

 

Podľa Freša predseda vlády Robert Fico, za ktorého prvej vlády Slovenská republika prišla pochybným predajom emisií o 47 miliónov eur, a za ktorú prevzal osobnú zodpovednosť, dnes robí všetko pre to, aby situáciu zľahčoval, neinformoval a nehovoril pravdu o existencii zoznamu ľudí, ktorí profitovali z emisnej kauzy. “Na základe týchto skutočností sme ako navrhovatelia presvedčení, že Robert Fico nemôže ďalej zastávať post predsedu vlády Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky by mala využiť svoju právomoc a diskutovať o týchto vážnych skutočnostiach. Je na predsedovi vlády SR, aby na tejto schôdzi NR SR urobil všetko pre vyvrátenie podozrení z korupčného pozadia pri predaji emisií za jeho vlády v rokoch 2006 – 2010 a informoval poslancov, prečo niekoľko týždňov robil všetko pre utajenie zoznamu,“ vyhlásil Frešo. Podľa neho rovnako by mal predseda vlády Robert Fico vyvrátiť všetky zverejnené podozrenia, že stopy z emisného obchodu vedú k jeho údajnému sponzorovi. „Záležitosť je o to vážnejšia, že predseda vlády SR kandiduje aj na post prezidenta Slovenskej republiky a za kauzu prevzal v minulosti osobnú zodpovednosť,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies