Festival dokumentárnych filmov Ji.hlava uvedie 357 filmov, medzi nimi novinky V. Lackovej a J. Vojteka

NETKY.SK • 21 Október 2023, 17:00 • 2 min
Festival dokumentárnych filmov Ji.hlava uvedie 357 filmov, medzi nimi novinky V. Lackovej a J. Vojteka

BRATISLAVA - Medzinárodný festival dokumentárnych filmov (MFDF) Ji.hlava (24. - 29. 10.) premietne 357 snímok, retrospektívu bratov Meliésovcov a Václava Táborského i filmy nakrútené umelou inteligenciou. Uvedie aj novinky slovenských tvorcov, medzi nimi nový dokument Very Lackovej, v hlavnej súťaži je snímka Jara Vojteka.

slovakia

left justify in out

"Prináša filmy zaujímavé formou, témami, tento rok sa ukázalo, že veľa filmov rieši ženský pohľad na svet, máme v programe veľa ženských režisérok, filmy, ktoré sa venujú Iránu, Ukrajine, politické filmy i sekciu venovanú umelej inteligencii," povedal pre agentúru TASR na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave René Kubášek z medzinárodnej komunikácie MFDF Ji.hlava.

Avizoval aj príchod estónskej režisérky Anny Hints, ktorá predstaví oceňovaný debut Sestry z dymovej sauny, či účasť Claire Simon, režisérky a priateľky Marguerite Duras, ktorej organizátori venovali jednu z retrospektívnych sekcií. Do Jihlavy pricestuje aj katarská dokumentaristka Hamida Issa či japonská režisérka Naomi Kawase, ktorá predstaví oficiálny film k olympijským hrám v Tokiu. "Je to veľký kinematografický zážitok, má dva diely, prvý je olympiáda z pohľadu športovcov a druhý diel olympiáda z pohľadu zamestnancov a dobrovoľníkov," priblížil Kubášek.

V sekcii Opus Bonum súťažia filmári o titul najlepší svetový dokument. Môže sa ním stať aj dokument Jara Vojteka Tretia strana palice. Názov filmu vymyslel režisér so spoluscenáristom Marekom Leščákom. "Chceli sme ním povedať niečo o Slovensku, že nám niečo chýba. Jedna z hlavných postáv chodí o barlách a tretiu nohu má živú. Je to inakosť v inakosti," vysvetlil Vojtek k dokumentárnej mozaike, ktorú tvoria štyri príbehy zo slovenských rómskych osád. Protagonisti nezapadajú ani do majoritnej spoločnosti, ani do vlastnej komunity. Dôvodom je sexuálna orientácia, náboženská viera alebo telesné postihnutie.

Českú premiéru bude mať na MFDF Ji.hlava film Svetloplachosť režisérskej dvojice Ivan Ostrochovský a Pavol Pekarčík. Svoj nový dokument O baripen - Odkaz Eleny Lackovej uvedie Vera Lacková. Snímka rozpráva o osudoch režisérkinej menovkyne, významnej rómskej spisovateľky Eleny Lackovej. "Vďaka jej voiceoveru sa dostávame do jej života v rómskej osade, popisuje aj skúsenosti z rómskeho holokaustu, vďaka nim vznikla divadelná hra Horiaci cigánsky tábor, ktorá je motívom vo filme," povedala Lacková k snímke, ktorá približuje i osud spisovateľkinej pravnučky, speváčky Alžbety Ferencovej, známej z televízneho seriálu Iveta. "Obe sa vydali na umeleckú dráhu, paralela medzi ich životmi poukazuje na rolu ženy v spoločnosti, búra stereotypy o tom, ako sa má správať žena a vytvára prenositeľný príbeh, s ktorým sa asi mnohé ženy dokážu identifikovať," uzavrela režisérka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: www.ji-hlava.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies