Fedor: Vyzývam premiéra, aby sa v kauze VSS zorientoval

NETKY.SK • 17 Jún 2013, 13:49 • 2 min
Fedor: Vyzývam premiéra, aby sa v kauze VSS zorientoval

BRATISLAVA - Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor (SDKÚ-DS) vyzýva premiéra Roberta Fica (Smer-SD), aby sa v kauze údajného tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS) z rokov 2006 až 2010 zorientoval a patrične sa v nej angažoval. Je totiž podľa neho nepatričné a ignorantské povedať, že tomu ani divá sviňa nerozumie, ako to vyhlásil Fico pred časom.

slovakia

left justify in out

"Dochádza tu k samodeštrukcii Vojenského spravodajstva a predseda Bezpečnostnej rady SR tomu nerozumie?" pýtal sa počas mimoriadnej schôdze venovanej kauze "Podozrenie z nezákonného nakladania s finančnými prostriedkami, hnuteľným a nehnuteľným majetkom VSS zo strany bývalého vedenia".

"Táto kauza prekonala všetky doterajšie kauzy okolo tajných služieb, aké sme tu mali. Máme tu vážny bezpečnostný problém, a to aj v prípade, ak sa tam s ničím neplytvalo a nič sa nespreneverilo. Aj tak je to problém sebadeštrukcie VS v priamom prenose. Ide o likvidáciu samotných základov a existencie fungovania každej spravodajskej služby," upozornil Fedor s tým, že aj preto sa týmto prípadom musí zaoberať parlament.

Opozičný poslanec sa domnieva, že celý prípad už prerástol cez hlavu vedenia VS aj ministra obrany Martina Glváča (Smer-SD). "Koľko podozrení sa má ešte objaviť, aby sme priznali, aký veľký problém tu máme? Aké nechutnosti chceme ešte počuť?" spýtal sa.

Fedor apeloval, že z kauzy by sme sa mali poučiť a zabrániť jej repríze. "Potrebujeme ustanoviť silnú a nezávislú inšpekciu nad bezpečnostnými zbormi, ktorá bude vedieť, kam ísť, čo skontrolovať a čo sa pýtať. Sama si otvorí dvere a nebude čakať, kým jej to niekto láskavo dovolí," odporučil.

Miroslav Číž (Smer-SD) sa domnieva, že vo Fedorovom prejave prevážil moment politizácie problému. Podľa jeho slov totiž ide o politickú kauzu, na ktorú opozícia zneužíva parlament. "Musia sa tým zaoberať špecializované orgány," odkázal.

Anton Martvoň (Smer-SD) si zase nemyslí, že možno hovoriť o kolapse služby len preto, že zlyhal nejaký jedinec. "V tomto prípade ide o bývalých dôstojníkov spravodajskej služby. Venujeme tu pozornosť práve informáciám od ľudí, ktorí sú zločinci, keďže spáchali trestný čin prezradením utajovaných informácií. Venujeme pozornosť ľuďom, ktorí boli prijatí za Ivety Radičovej a ktorí zlyhali, lebo neuniesli to, že nemajú výhody," povedal.

Okrem Fedora je do rozpravy prihlásených ešte osem poslancov, následne bude možnosť prihlásiť sa ústne. Plénum už na začiatku schôdze odhlasovalo, že ak bude potrebné, bude sa rokovať aj po 19. hodine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies