Fedor: Vláda by mala predložiť koncept aktívnych záloh

NETKY.SK • 8 August 2014, 13:57 • 2 min
Fedor: Vláda by mala predložiť koncept aktívnych záloh

BRATISLAVA - Vláda by mala urýchlene predložiť plán realizácie konceptu aktívnych záloh ozbrojených síl, navrhuje to poslanec Národnej rady SR Martin Fedor (SDKÚ-DS).

slovakia

left justify in out

Ako povedal Fedor dnes pre agentúru SITA, v dobe, keď v susednej krajine eskaluje napätie, je namieste, aby sa Slovensko pripravovalo aj na krízové varianty. „Tie by iste vyžadovali aj vyššie nároky na ľudskú silu,“ zdôraznil.

 

Fedor je zástanca profesionálnej armády, upozorňuje však, že zavedenie aktívnych záloh sa predpokladalo už bezprostredne po zrušení povinnej vojenskej služby. „Aby ľudia, ktorí majú prirodzený záujem o otázky spojené s obranou vlasti, mali možnosť pravidelných cvičení, tréningov bez toho, aby sa stali profesionálnymi vojakmi. Ich pripravenosť môže byť mimoriadne cenná práve v dobe ohrozenia alebo krízových situácií rôzneho druhu, keď bude potrebné väčšie nasadenie síl,“ konštatoval.

 

Martin Fedor tvrdí, že ministerstvo obrany viackrát avizovalo posun v tejto otázke, no zdá sa, „akoby avizovaná masívna modernizácia armády strhla na seba všetku pozornosť na úkor iných podstatných tém.“ Fedor dodáva, že musíme predsa podporiť ľudí, ktorí majú aktívny záujem na osobnej príprave, čo môže byť v prospech nás všetkých, keď to budeme najviac potrebovať. Podľa neho je nesprávne domnievať sa, že naša bezpečnosť je raz a navždy vyriešená členstvom v NATO a EÚ. „Neprispievame k vyššej bezpečnosti Slovenska, keď znižujeme rozpočet na obranu alebo keď sa nesnažíme o väčšiu pripravenosť ľudí, a to nielen vojenského personálu. Musíme ukázať odhodlanie v prvom rade my, až potom môžeme žiadať o pomoc druhých,“ zdôraznil. 

 

Fedor vyzýva ministerstvo obrany a vládu, aby sa začali problematike urýchlene venovať. „Slovenská armáda musí mať k dispozícii databázu ľudí, ktorých bude pravidelne precvičovať a ktorých bude môcť zapojiť v prípade potreby,“ konštatoval. “Nemôžeme sa tváriť, že nás napríklad dianie v susednom štáte vôbec nezaujíma a vôbec sa nás netýka,“ dodal Fedor.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies