Fedor: Kvôli prešetrovaniu prešľapov polície chce zriadiť nezávislú inšpekciu

NETKY.SK • 5 September 2013, 11:33 • 2 min
Fedor: Kvôli prešetrovaniu prešľapov polície chce zriadiť nezávislú inšpekciu

BRATISLAVA - Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor spolu s exministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (SDKÚ-DS) chcú zriadiť nezávislú inšpekciu bezpečnostných zborov. Dôvodom je podľa nich pochybné vyšetrovanie prešľapov polície.

slovakia

left justify in out

"Dnes je stav taký, že tí, čo riadia kontrolórov, tí istí riadia aj kontrolovaných," uviedol Fedor. Nová inšpekcia by podľa nich mala byť nezávislá od ministerstva vnútra, pod ktorú teraz spadá. "Budeme navrhovať vyňatie tejto inšpekcia a jej fungovanie ako nezávislej inštitúcie od ministerstva vnútra," ozrejmil Fedor. Návrh zákona chcú predložiť do parlamentu ešte tento rok, aby nová inšpekcia fungovala už od budúceho roka.

Inšpekcia by podľa Fedora mala prešetrovať prešľapy policajtov, justičnej stráže a colníkov. "Budeme vážne diskutovať o tom, či by bolo možné a účelné tiež rozšíriť pôsobnosť takejto organizácie aj na spravodajské služby a vojakov," doplnil Fedor. Riaditeľa by podľa návrhu menovala vláda po híringoch v parlamente. Bol by neodvolateľný, okrem prípadu, keď by porušil zákon. "Ide o to aby kolega nepreveroval kolegu," zdôraznil Fedor. K návrhu na zriadenie novej inšpekcie Fedora viedli posledné prípady ako streľba na mladých ľudí v aute, policajný zásah v Moldave nad Bodvou či výsluch novinárky v súvislosti s kauzou vojenského spravodajstva. V týchto prípadoch je podľa Fedora spochybňovaný zákrok policajtov a ich prešetrovanie.

Podľa exministerky spravodlivosti vláda doteraz nebola schopná prijať opatrenia, ktoré by zvýšili pocit spravodlivosti u občanov. "Minister vnútra Kaliňák nereaguje, pretože nereaguje adekvátne ani pokiaľ ide o prešetrovanie konkrétnych káuz a nereaguje ani systémovými opatreniami, ktoré by znamenali, že v budúcnosti sa takéto kauzy nebudú opakovať. Respektíve, ak sa stanú, tak budeme dôverovať, že sú náležite vyšetrené," dodala Žitňanská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies