Fed Cup: Nemky s nečakanými singlistkami, Hingisová aj vo dvojhre

NETKY.SK • 17 Apríl 2015, 16:07 • 2 min
Fed Cup: Nemky s nečakanými singlistkami, Hingisová aj vo dvojhre

ZIELONA GÓRA - Najväčšou senzáciou piatkových žrebov programov víkendových dovedna desiatich stretnutí semifinále svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien, resp. zápasov play-off o elitnú osmičku a II. svetovú skupinu ročníka 2016 je nasadenie švajčiarskej bývalej jednotky singlového svetového rebríčka Martiny Hingisovej aj na dvojhru okrem štvorhry, ktorej sa 34-ročná košická rodáčka venuje v tejto fáze svojej kariéry.

slovakia

left justify in out

Hingisová sa v sobotu o 12.00 h na tvrdom povrchu Rebound Ace v hale v areáli Centrum Rekreacyjno Sportowe v poľskej Zielonej Góre v rámci zápasu play-off o svetovú skupinu ročníka 2016 predstaví proti domácej finalistke Wimbledonu 2012 a terajšej deviatej žene renkingu Agnieszke Radwanskej. Môže sa jej revanšovať za prehru 6:4, 3:6, 2:6, ktorú inkasovala už v sezóne 2007 v americkom Miami na Floride. V nedeľu preverí Agnieszkinu mladšiu sestru Urszulu. Švajčiarskou jednotkou je Timea Bacsinszká. 

 

Držiteľka piatich grandslamových titulov vo dvojhre Hingisová mimo exhibičných podujatí dosiaľ naposledy v singli hrala v septembri 2007 v Pekingu. Do fedcupovej akcie sa zapojí premiérovo od septembra 1998, keď v rámci finále zdolala španielske legendy Arantxu Sánchezovú-Vicariovú a Conchitu Martínezovú, ale Švajčiarky prehrali v Ženeve 2:3. 

 

"Som poctená tým, akú dôveru mi družstvo prejavilo. Odovzdám všetko, nemám čo stratiť," citovalo Hingisovú twitterové konto Fed Cupu. 

Nemky vo dvojhre s Lisickou a Görgesovou namiesto Petkovicovej a Kerberovej 

 

Nečakaný ťah urobila kapitánka Nemiek Barbara Rittnerová pred semifinále proti domácim Ruskám (mínus Maria Šarapovová) na antuke v hale Adler Arena v Soči. Po tom, ako v predchádzajúcich štyroch stretnutiach boli singlistkami Andrea Petkovicová a Angelique Kerberová, ktoré aj teraz sú v kádri, dostali prednosť Sabine Lisická a Julia Görgesová. Dôvodom je najmä to, že Petkovicová aj Kerberová prileteli do dejiska z antukového turnaja v americkom Charlestone až v noci z utorka na stredu. 

 

"Andrea a Angelique majú za sebou úspešné, ale aj dlhé týždne. Disponujem hráčkami, ktoré sú sviežejšie. Sabine a Julia sú tu už od nedele, na tréningoch im to išlo a celý náš tím je silný," vyhlásila Rittnerová a dodala: "Mám nárok na prípadné zmeny. V sobotu začneme takto a mne zostanú v zálohe dve hráčky, ktoré budú mať o deň viac na aklimatizáciu." 

 

Šéfka "zbornej" Anastasia Myskinová vyrukovala so Svetlanou Kuznecovovou a Anastasiou Pavľučenkovovou, zatiaľ iba na štvorhru nahlásila Jelenu Vesninovú s Verou Zvonarevovou, čiže zachovala aktuálnu renkingovú hierarchiu. 

 

"Tenis na antuke si užívam, hoci teraz by som si želala, aby som na nej už mala za sebou nejaké turnaje pred týmto zápasom. Teším sa na debut v Soči, kde mám veľa kamarátov," povedala dvojnásobná grandslamová šampiónka Kuznecovová. 

 

Rusky majú trofeje zo sezón 2004, 2005, 2007 a 2008, Nemky sa radovali už v rokoch 1987 a 1992. Rusko vedie v štatistike 3:1, v ére po zmene geopolitických pomerov je skóre 1:1. Nemky v rámci ročníka 2002 triumfovali v Drážďanoch tesne 3:2, keď 2,5 bodom prispela práve Rittnerová, Myskinovú prekonala 7:5, 3:6, 7:5. 

 

Rusky aj so Šarapovovou vo štvrťfinále triumfovali nad Poľkami 4:0, Nemky v rovnakej fáze zdolali Austrálčanky 4:1, hoci spočiatku prehrávali, Petkovicová zvládla dve trojsetové drámy. 

 

Kapitán Češiek Pála stavia na skúsených ľaváčkach Kvitovej a Šafářovej.

 

Kormidelník obhajkýň trofeje Češiek Petr Pála pred semifinále proti Francúzkam na tvrdom povrchu Novacrylic Ultracushion System v hale ČEZ aréna v Ostrave stavia na skúsených ľaváčkach Petre Kvitovej a Lucii Šafářovej, hoci Karolína Plíšková momentálne je v hodnotení o jednu priečku nad druhou spomenutou. Nomináciu dotvára univerzálka Barbora Strýcová. 

 

"Všetky dievčatá hrali na tréningoch dobre. Dohodli sme sa na takejto voľbe vnútri tímu," neprezradil pozadie výberu Pála podľa iDnes.cz. "Som rada, že mi kapitán dal dôveru. Pokúsim sa urobiť maximum pre zisk bodu," povedala Kvitová, ktorá od februárového podujatia v katarskej Dauhe oddychovala. 

 

Šachovú partiu rozohrala kapitánka krajiny galského kohúta Amélie Mauresmová: postavila Caroline Garciovú a Kristinu Mladenovicovú a minimálne dočasne nechala bokom popri Pauline Parmentierovej Alizé Cornetovú, ktorá kedysi mala v rámci týchto MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) zápasovú štatistiku 0:8 a neraz jej zlyhali nervy. 

 

"Češky ukazujú, že vo Fed Cupe zasa chcú podať veľký výkon a byť silné ako v predchádzajúcich rokoch. Je to však šport. Nič nie je nemožné," upozornila Mauresmová. 

 

Češky zaostávajú v bilancii zo vzájomných súbojov s Francúzkami v ére samostatnosti 0:3, celkovo aj s federálnou érou 2:3. Naposledy však prehrali už v júli 2006, z vtedajších súpisiek bude teraz v akcii len Šafářová. Šampiónky z edícií 2011, 2012 a 2014 Češky si vo februárovom štvrťfinálovom 1. kole poradili s Kanaďankami jasne 4:0, Francúzky (trofeje 1997 a 2003) predviedli úctyhodný obrat z 0:2 proti Taliankam. 

 

Za USA v play-off o elitu aj jednotka renkingu Serena Williamsová.

 

V play-off o svetovú skupinu pritiahne okrem Zielonej Góry pozornosť najmä Brindisi. Na antuke v klube Circolo Tennis sa proti Taliankam predstaví aj americká líderka renkingu Serena Williamsová. Jej pôvodne avizovaná staršia sestra Venus napokon absentuje. Za Austrálčanky nastúpi hneď na tri zápasy proti Holanďankám na antuke v hale Maaspoort Sports & Events bratislavská rodáčka Jarmila Gajdošová. Hostky disponujú aj nevyspytateľnou grandslamovou šampiónkou Samanthou Stosurovou. Domáce sa pokúsia nadviazať na februárový apeldoornský úspech proti Slovenkám. V dueli Kanada - Rumunsko na tvrdom povrchu Latex-ite Game Point MF v hale Maurice Richard Arena v Montreale sú papierovo na tom o čosi lepšie javorové listy, keďže majú v kádri úradujúcu finalistku Wimbledonu Eugenie Bouchardovú, zatiaľ čo súperkám chýba finalistka Roland Garros 2014 Simona Halepová. 

O II. svetovú skupinu sa okrem Bratislavy (Slovensko - Švédsko) bude hrať aj v Novom Sade (Srbsko - Paraguaj), Tokiu (Japonsko - Bielorusko) a Buenos Aires (Argentína - Španielsko). Do akcie na tejto úrovni sa zapoja hneď tri niekdajšie jednotky počítačového poradia vo dvojhre: Ana Ivanovičová, Jelena Jankovičová a Viktoria Azarenková. 

 

Priebežný súhrn výsledkov piatkových žrebov programov víkendových stretnutí semifinále svetovej skupiny Pohára federácie 2015 tenisových reprezentačných družstiev žien a zápasov play-off o svetovú skupinu a II. svetovú skupinu ročníka 2016: 

Svetová skupina - semifinále: 

 

ČESKO - FRANCÚZSKO 
(Ostrava, ČEZ Arena, tvrdý povrch Novacrylic Ultracushion System v hale) 
Sobota (12.00 h SELČ): 
Lucie Šafářová - Caroline Garciová 
Petra Kvitová - Kristina Mladenovicová 
Nedeľa (12.00 h SELČ): 
Petra Kvitová - Caroline Garciová 
Lucie Šafářová - Kristina Mladenovicová 
Karolína Plíšková, Barbora Strýcová - Alizé Cornetová, Pauline Parmentierová 

 

RUSKO - NEMECKO 
(Soči, Adler Arena, antuka v hale): 
Sobota (13.00 h SELČ): 
Svetlana Kuznecovová - Julia Görgesová 
Anastasia Pavľučenkovová - Sabine Lisická 
Nedeľa (12.00 h SELČ): 
Svetlana Kuznecovová - Sabine Lisická 
Anastasia Pavľučenkovová - Julia Görgesová 
Jelena Vesninová, Vera Zvonarevová - Angelique Kerberová, Andrea Petkovicová 

Možné dvojice vo finále (14. - 15. novembra) aj s vyznačením výhody domáceho prostredia: 
Česko - Rusko, Nemecko - Česko, Francúzsko - Rusko, Nemecko - Francúzsko 

O svetovú skupinu 2016: 

 

TALIANSKO - USA 
(Brindisi, Circolo Tennis, antuka vonku) 
Sobota (13.00 h SELČ): 
Camila Giorgiová - Serena Williamsová 
Sara Erraniová - Lauren Davisová 
Nedeľa (11.30 h SELČ): 
Sara Erraniová - Serena Williamsová 
Camila Giorgiová - Lauren Davisová 
Karin Knappová, Flavia Pennettová - Christina McHalová, Alison Riskeová 

 

HOLANDSKO - AUSTRÁLIA 
(Hertogenbosch, Maasport Sports & Events, antuka v hale) 
Sobota (11.30 h SELČ): 
Kiki Bertensová - Jarmila Gajdošová 
Arantxa Rusová - Samantha Stosurová 
Nedeľa (11.30 h SELČ): 
Kiki Bertensová - Samantha Stosurová 
Arantxa Rusová - Jarmila Gajdošová 
Richel Hogenkampová, Michaella Krajiceková - Casey Dellacquová, Jarmila Gajdošová 

 

POĽSKO - ŠVAJČIARSKO 
(Zielona Góra, Centrum Rekreacyjno Sportowe, tvrdý povrch Rebound Ace v hale) 
Sobota (12.00 h SELČ): 
Agnieszka Radwanská - Martina Hingisová 
Urszula Radwanská - Timea Bacsinszká 
Nedeľa (12.00 h SELČ): 
Agnieszka Radwanská - Timea Bacsinszká 
Urszula Radwanská - Martina Hingisová 
Klaudia Jansová-Ignaciková, Alicja Rosolská - Timea Bacsinszká, Martina Hingisová 

 

KANADA - RUMUNSKO 
(Montreal, Maurice Richard Arena, tvrdý povrch Latex-Ite Game Point MF v hale) 
Sobota (19.00 h SELČ): 
Francoise Abandová - Irina-Camelia Begová 
Eugenie Bouchardová - Alexandra Dulgherová 
Nedeľa (19.00 h SELČ): 
Eugenie Bouchardová - Irina-Camelia Begová 
Francoise Abandová - Alexandra Dulgherová 
Gabriela Dabrowská, Sharon Fichmanová - Andreea Mitová, Raluca Olarová 

 

SRBSKO - PARAGUAJ 
(Nový Sad, Spens Sport Centre, tvrdý povrch RuKortHard v hale) 
Sobota (13.00 h SELČ): 
Aleksandra Kruničová - Verónica Cepedeová-Roygová 
Ana Ivanovičová - Montserrat Gonzálezová 
Nedeľa (13.00 h SELČ): 
Ana Ivanovičová - Verónica Cepedeová-Roygová 
Aleksandra Kruničová - Montserrat Gonzálezová 
Jelena Jankovičová, Ivana Jorovičová - Verónica Cepedeová-Roygová, Montserrat Gonzálezová 

 

SLOVENSKO - ŠVÉDSKO 
(Bratislava, Aegon aréna NTC, antuka pod zatiahnutou strechou) 
Sobota (14.00 h SELČ): 
Karolína Schmiedlová - Rebecca Petersonová 
Daniela Hantuchová - Susanne Celiková 
Nedeľa (13.00 h SELČ): 
Karolína Schmiedlová - Susanne Celiková 
Daniela Hantuchová - Rebecca Petersonová 
Jana Čepelová, Daniela Hantuchová - Ellen Allgurinová, Cornelia Listerová 

 

JAPONSKO - BIELORUSKO 
(Tokio, Ariake Coliseum, tvrdý povrch DecoTurf v hale) 
Sobota (6.00 h SELČ): 
Misaki Doiová - Viktoria Azarenková 
Kurumi Narová - Oľga Govorcovová 
Nedeľa (5.00 h SELČ): 
Kurumi Narová - Viktoria Azarenková 
Misaki Doiová - Oľga Govorcovová 
Šuko Aojamová, Ajumi Moritová - Vera Lapková, Alexandra Sosnovičová 

 

ARGENTÍNA - ŠPANIELSKO 

(Buenos Aires, Tecnópolis, antuka vonku) 
Sobota (16.00 h SELČ): 
Paula Ormaecheová - Sara Sorribesová-Tormová 
María Irigoyenová - Lara Arruabarrenová-Vecinová 
Nedeľa (15.00 h SELČ): 
Paula Ormaecheová - Lara Arruabarrenová-Vecinová 
María Irigoyenová - Sara Sorribesová-Tormová 
Tatina Buová, Nadia Podorská - Aliona Bolsovová-Zadoinovová, Anabel Medinová-Garriguesová 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies