FBI ukončila vyšetrovanie záhadného únosu lietadla z roku 1971

NETKY.SK • 13 Júl 2016, 15:09 • 2 min
FBI ukončila vyšetrovanie záhadného únosu lietadla z roku 1971

SEATTLE - Americká federálna polícia (FBI) v utorok oznámila, že zastavila po 45 rokoch vyšetrovanie legendárneho prípadu únoscu lietadla známeho ako D. B. Cooper.

slovakia

left justify in out

FBI uviedla, že vyčerpávajúcim spôsobom preverila všetky vierohodné indície, zhromaždila všetky dostupné dôkazy a vypočula všetkých svedkov. Financie vyčlenené na vyšetrovanie boli teraz presunuté na iné účely.

 

Cooper uniesol 24. novembra 1971 Boeing 727 leteckej spoločnosti Northwest a vynútil si vyplatenie výkupného 200.000 dolárov. V noci potom vo výške tri kilometre nad štátom Washington vyskočil z lietadla s padákom. Čo sa s ním stalo, nie je dodnes známe.

 

Počas vyšetrovania sa našlo niekoľko stôp. Koncom roka 1978 sa v oblasti Cooperovho zoskoku našiel plagát s inštrukciami ako otvoriť kormové dvere Boeingu 727. Neskôr bolo potvrdené, že pochádzal z uneseného lietadla. Vo februári 1980 našiel osemročný Brian Ingram 5880 dolárov vo 20-dolárových bankovkách na brehu Columbia River.

Prípad vyvolal rozruch a v roku 1981 o ňom režisér Roger Spottiswoode nakrútil film The Pursuit of D. B. Cooper (Prenasledovanie D. B. Coopera). V niekoľkých mestách sa nachádzajú reštaurácie "D. B. Cooper's".

 

Únosca si pred 45 rokmi kúpil letenku na let z Portlandu do Seattlu v predvečer Dňa vďakyvzdania na meno Dan Cooper, ale toto meno bolo pri komunikácii s novinármi skomolené na D. B. Cooper. Jeho skutočná identita nie je známa - a zrejme aj navždy zostane.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies