Fajčenie vo francúzskych filmoch už možno neuvidíme: Presadiť sa to pokúša tamojšie ministerstvo zdravotníctva

NETKY.SK • 22 Január 2018, 15:00 • 2 min
Fajčenie vo francúzskych filmoch už možno neuvidíme: Presadiť sa to pokúša tamojšie ministerstvo zdravotníctva

Francúzi sa pokúšajú zaviesť zákon, ktorý by zakazoval fajčenie vo filmoch.

slovakia

left justify in out

Kedy ste naposledy videli film, v ktorom by žiada z postáv nefajčila? Zrejme ste teraz poriadne zalovili v pamäti, pretože podobných snímok je naozaj málo. Fajčenie je tak častý spoločenský fenomén, že sa logicky musí odrážať aj v kinematografii, pokiaľ ju má divák vnímať ako autentickú. To sa však nepozdáva francúzskym politikom a chceli by to zmeniť.

 

Francúzske ministerstvo zdravotníctva začalo vypracovávať projekt, ktorý má dopomôcť k presadeniu zákona o zákaze fajčenia vo filmoch. Až 70 percent francúzskych snímok totiž obsahuje scény s cigaretami, čo podľa tamojších vládnych predstaviteľov navádza divákov k budovaniu tohto zdraviu škodlivého návyku.

 

Najrizikovejšími skupinami, na ktoré by takéto zábery mohli mať negatívny dopad sú pritom tínedžeri a deti. Ak by sa teda podarilo nové nariadenie schváliť, herci by sa už vo filmoch s cigaretami neobjavovali vôbec.

 

Návrh sa na verejnosti stretol s pozitívnymi reakciami, ale aj s kritikou. Jeho odporcovia sa odvolávajú predovšetkým na to, že pokiaľ by mal byť zákaz skutočne efektívny, vyobrazenia s cigaretami by sa museli stiahnuť aj z reklám, letákov či billboardov, čo by so sebou nevyhnutne prinieslo omnoho rozsiahlejšie zmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies