Extrémne vzácny ružový diamant smeruje do aukcie Sotheby's, predaj sa očakáva za viac ako 35 miliónov dolárov

NETKY.SK • 25 Máj 2023, 12:30 • 2 min
Extrémne vzácny ružový diamant smeruje do aukcie Sotheby's, predaj sa očakáva za viac ako 35 miliónov dolárov

LONDÝN - Britský aukčný dom Sotheby’s oznámil dražbu mimoriadne vzácneho 10,57 karátového ružového diamantu, ktorého predaj sa očakáva za viac ako 35 miliónov dolárov. Diamant s názvom The Eternal Pink objavili pre 4 rokmi v diamantových baniach v africkej Botswane.

slovakia

left justify in out

Diamant s názvom The Eternal Pink je jedinečným drahokamom, ktorý sa dostal do aukčného bloku len štyri roky po tom, čo ho juhoafrická spoločnosť De Beers objavila vo svojich baniach v Botswane. Podľa Sotheby’s má kameň „purpurovo ružovú“ farbu, vďaka čomu je najcennejším diamantom svojho odtieňa, aký sa kedy objavil na aukcii.

 

Cena diamantu priamo súvisí od štyroch „C“karátu, brusu, farby a čistoty (v angličtine Carat, Cut, Color and Clarity). Pokiaľ ide o jasnosť, odborníci uviedli, že trieda kameňa je klasifikovaná ako „vnútorne bezchybná“, čo znamená, že existuje len veľmi málo škvŕn a tie, ktoré existujú, je možné vidieť len pri extrémne veľkom zväčšení. Farba získala najvyššie hodnotenie, označené ako „fancy vivid“ a dosiahli ju iba 4 % ružových diamantov.

 

img

Diamant The Eternal Pink, ktorého veľkosť síce nepresahujue ani 2 centimetre, no jeho hodnota je nesmierna.

 

Vedúci klenotník spoločnosti Sotheby’s pre Ameriku vo vyhlásení povedal: „Táto farba je najkrajším a najkoncentrovanejším odtieňom ružovej v diamantoch, akú som kedy videl alebo akú kto kedy videl na trhu. Zriedkavosť The Eternal Pink je porovnateľná s najlepšími umeleckými dielmi – oveľa vzácnejšími ako Magritte či Warhol." 

 

The Eternal Pink bol pôvodne vyrezaný zo surového diamantu, ktorý bol objavený v roku 2019. Pôvodne mal 23,87 karátov a vážil dvakrát viac ako teraz. Trvalo šesť mesiacov, kým sa kameň zmenil na súčasnú formu. V posledných rokoch sa hodnota ružových diamantov prudko zvýšila v dôsledku poklesu ponuky spôsobeného uzavretím austrálskych diamantových baní Argyle v roku 2020, ktorá predtým produkovala väčšinu svetových ružových diamantov.

 

img

austrálske diamantové bane Argyle

 

Vzácny kameň by mal byť odhalený tento víkend v Hong Kongu a bude vystavený v niekoľkých ďalších mestách vrátane Dubaja, Singapuru a Ženevy, až pokým sa vráti naspäť do New Yorku na júnový predaj. V súčasnosti drží aukčný rekord pre ružový diamant alebo leštený diamant akejkoľvek farby 59,6-karátový kameň, ktorý sa v roku 2017 predal v Sotheby’s Hong Kong za 71,2 milióna dolárov. Kúpili ho hongkonskí klenotníci Chow Tai Fook a premenovali ho na „CTF Pink Star“. Ďalší 11,15 karátový ružový diamant s názvom „Williamson Pink Star“ drží rekord v najvyššej aukčnej cene za karát, pričom minulý rok sa predal za 58 miliónov dolárov.

 

img

diamant CTF Pink Star



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies