Exsudca Igor Š. dostal za korupciu podmienku a peňažný trest

NETKY.SK • 13 Január 2017, 16:53 • 2 min
Exsudca Igor Š. dostal za korupciu podmienku a peňažný trest

BANSKÁ BYSTRICA - Dva roky odňatia slobody podmienečne, peňažný trest 2 320 eur a zákaz činnosti na štyri roky za zločin prijímania úplatku uložil dnes samosudca na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici bývalému bratislavskému sudcovi Igorovi Š. Uznal ho za vinného z trestného činu brania úplatku, pretože požadoval stotisíc korún od vysokoškolského učiteľa Jozefa K. za zmiernenie trestu pre jeho syna, ktorého súdil za lúpež. Rozsudok nie je právoplatný, Igor Š. sa proti nemu odvolal.

slovakia

left justify in out

Igora Š. za tento skutok právoplatne odsúdili v novembri 2013. Dostal trest dva roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na 30 mesiacov, ďalej mu uložili peňažný trest 3 319 eur a tiež päťročný zákaz vykonávať rozhodovaciu činnosť vo verejných funkciách a zamestnaniach. Podal však mimoriadny opravný prostriedok dovolanie a senát Štefana Harabina mu v auguste 2016 vyhovel. Najvyšší súd zrušil predchádzajúce rozhodnutia a prikázal ŠTS, aby vec v potrebnom rozsahu znovu prerokoval a rozhodol. Medzitým ho v decembri 2013 odvolal prezident z funkcie sudcu.


Na novom pojednávaní súd vypočul korunného svedka Jozefa K., ktorý v čase skutku pôsobil na Právnickej fakulte v Bratislave. Sudca ho vypočul k otázke jeho vzťahu k polícii, resp. k Ministerstvu vnútra SR. Svedok uviedol, že s nimi nemá žiaden vzťah. Dodal, že v rokoch 2004 až 2011 pôsobil ako učiteľ na Akadémii Policajného zboru. Súd sa potom podrobne oboznámil s obsahom trestného spisu svedkovho syna Andreja a jeho kamarátov, ktorých Igor Š. mal súdiť za lúpežné prepadnutie trafiky v Bratislave. V auguste 2002 požadoval od Jozefa K. stotisíc korún, neskôr sa uspokojil so 70-tisíc korunami.


Najnovší verdikt súdu v kauze Igora Š. je podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry zákonný a spravodlivý. Skutok sa stal, spáchal ho obžalovaný, pričom dôkazy sú jednoznačné a nespochybniteľné. Igor Š. dostal trest, ktorý je miernejší ako predchádzajúci vzhľadom na judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva. Sudca sa podľa prokurátora perfektne vysporiadal s pripomienkami dovolacieho senátu Najvyššieho súdu SR.


Exsudca na pojednávaní vyhlásil, že je nevinný a žiadal oslobodiť. S médiami ani pred pojednávaním ani po ňom nekomunikoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies