Expremiéra odmietli prepustiť na kauciu

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 10:44 • 2 min
Expremiéra odmietli prepustiť na kauciu

TBILISI - Gruzínsky súd v stredu odmietol prepustiť na kauciu bývalého premiéra Vana Merabišviliho, ktorého zadržali pre podozrenia z korupcie. Niekdajší najbližší spojenec dosluhujúceho prezidenta Michaila Saakašviliho tak zostane vo väzbe minimálne do začiatku svojho procesu.

slovakia

left justify in out

Druhému zadržanému politikovi, bývalému ministrovi zdravotníctva Zurabovi Čiaberašvilimu, však povolili kauciu vo výške približne 9000 eur. Sudca zatiaľ nestanovil termín prvého pojednávania.

Merabišvili je obvinený z fiktívneho zamestnávania aktivistov podporujúcich jeho stranu Zjednotené národné hnutie. V rokoch 2004 až 2012 pôsobil ako minister vnútra a v júni 2012 ho prezident Saakašvili vymenoval za premiéra. Urobil tak niekoľko mesiacov pred parlamentnými voľbami v októbri toho istého roka, v ktorých Saakašviliho strana pohorela. Víťazom sa stala koalícia Gruzínsky sen najbohatšieho muža krajiny Bidzinu Ivanišviliho, ktorý Merabišviliho nahradil na čele vlády. 

Úrady odvtedy začali vyšetrovať už viacerých bývalých Saakašviliho spojencov. Patrí medzi nich aj starosta hlavného mesta Tbilisi Giorgiho Ugulavu, ktorého podozrievajú zo zneužívania verejných prostriedkov a prania špinavých peňazí. Opoziční politici Merabišviliho zatknutie prirovnávajú k uväzneniu ukrajinskej expremiérky Julije Tymošenkovej, pričom obe kauzy označujú za politicky motivované.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies