Expremiéra Janšu dočasne prepustili z väzenia

NETKY.SK • 12 December 2014, 19:20 • 2 min
Expremiéra Janšu dočasne prepustili z väzenia

ĽUBĽANA - Bývalého slovinského premiéra Janeza Janšu v piatok dočasne prepustili z väzenia, kým najvyšší súd krajiny nepotvrdí alebo nezruší jeho dvojročný trest za korupciu.

slovakia

left justify in out

Ústavný súd v Ľubľane nariadil okamžité ukončenie väzby s odôvodnením, že takýto krok je v súlade s demokratickým zriadením a nebude mať vplyv na konečný verdikt. Konzervatívny politik stojaci na čele dnes už opozičnej Slovinskej demokratickej strany je vo väzení od 20. júna v súvislosti so zbrojným kontraktom z roku 2006. Dvojnásobného expremiéra odsúdili za korupciu ešte v júni 2013, krátko po vynútenej rezignácii jeho vlády ako dôsledku škandálu spôsobeného jeho neschopnosťou vysvetliť pôvod viac ako 200-tisíc eur na účte. Janša sa proti rozsudku odvolal, pričom tvrdí, že konanie proti nemu bolo spolitizované. Po tom ako jeho trest potvrdili dva nadradené súdy sa obrátil na ústavný súd, ktorý je v Slovinsku orgánom najvyššej inštancie. V októbri Janšu zbavili poslaneckého mandátu, ktorý získal v júnových parlamentných voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies