Explózie v Kampale zabili najmenej 64 futbalových fanúšikov

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 08:06 • 2 min
Explózie v Kampale zabili najmenej 64 futbalových fanúšikov

Explózie v Kampale zabili najmenej 64 futbalových fanúšikov

slovakia

left justify in out

Najmenej 64 ľudí vrátane jedného Američana zahynulo v nedeľu večer pri explóziách v dvoch reštauráciách v ugandskom hlavnom meste Kampala. Obeťami sú fanúšikovia, ktorí sledovali finále majstrovstiev sveta vo futbale medzi Holandskom a Španielskom, informovala agentúra AP.
      Podľa miestnej polície došlo k trom výbuchom v reštaurácii Ethiopian Village na predmestí Kabalagala a v rugbyovom klube Kyadondo na východe metropoly. Obe zariadenie boli preplnené. Prvá bomba vybuchla v etiópskej reštaurácii v prestávke medzi polčasmi, bomby v klube Kyadondo explodovali krátko po 23.00 h miestneho času, uviedla agentúra DPA. V reštaurácii zomrelo 15 ľudí, v klube výbuch zabil 49 futbalových fanúšikov. Medzi obeťami má byť najmenej šesť cudzincov. Veľvyslanectvo USA v Ugande potvrdilo zatiaľ smrť jedného Američana. Presný počet zranených nie je známy. Nemenovaný hovorca polície hovoril o viac ako 100 zranených. Sú medzi nimi aj najmenej traja Američania zo skupiny veriacich, ktorí mali z Ugandy odletieť v utorok. Klub Kyadondo ponúkal podľa jedného športového novinára obraz hrôzy. Všade na zemi bola medzi zničeným zariadením krv, oblečenie a topánky. V takýchto podmienkach bezpečnostný a zdravotnícky personál ošetroval zranených. Ugandské médiá informovali aj o výbuchoch na ďalších dvoch miestach v hlavnom meste. V rugbyovom klube sa našla podľa reportéra agentúry AP hlava a zvyšky nôh, čo podporuje tézu o samovražednom atentátnikovi. "Tieto bomby boli určite namierené proti fanúšikom majstrovstiev sveta," povedal policajný inšpektor Kal Kayihura. Nevylúčil, že za explóziami môže byť somálska militantná skupina aš-Šabáb prepojená na al-Káidu, ktorá sa vyhrážala útokmi na Kampalu. V prípade potvrdenia autorstva, by to bol prvý útok aš-Šabábu za hranicami Somálska. Jeden z veliteľov aš-Šabábu Júsuf Isa v noci nadnes agentúre AP v Mogadišu povedal, že z útokov v Ugande má radosť, ale odmietol za ne prevziať zodpovednosť. Okolo 5000 ugandských a burundských vojakov je v rámci síl Africkej únie rozmiestnených v somálskej metropole Mogadišo, kde chránia slabú ústrednú vládu. Pravidelne sa dostávajú do stretov s islamistami, ktorí kontrolujú väčšinu južných a centrálnych oblastí Somálska. Útoky v Ugande odsúdil americký prezident Barack Obama. Podľa hovorcu Národnej bezpečnostnej rady Mika Hammera je Obama "hlboko zarmútený" týmito  "zbabelými útokmi".

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies