Európsky parlament schválil prerozdelenie 120-tisíc utečencov

NETKY.SK • 17 September 2015, 12:48 • 2 min
Európsky parlament schválil prerozdelenie 120-tisíc utečencov

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes na zasadnutí v Bruseli v zrýchlenom konaní veľkou väčšinou hlasov podporili plán Európskej únie na prerozdelenie 120.000 utečencov medzi členské krajiny, ktorý má za cieľ uľaviť tlaku utečencov na Grécko, Taliansko a Maďarsko.

slovakia

left justify in out

Tento krok EP znamená, že ministri vnútra EÚ budú môcť na stretnutí v Bruseli v utorok schváliť uvedený plán za predpokladu, že sa im podarí prekonať opozíciu skupiny východoeurópskych krajín, vysvetľuje agentúra AP.

 

Za mechanizmus prerozdelenia utečencov, ktorý vypracovala Európska komisia, hlasovalo 372 poslancov, proti bolo 124 a 54 sa zdržalo hlasovania.

 

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans v reakcii na to uviedol, že výsledok hlasovania je jasným signálom do krajín EÚ, že nastal čas prejsť od slov k činom. Utečenecká kríza je výzvou pre Európu "na politickej úrovni, na humanitárnej úrovni a dokonca by som povedal aj na morálnej úrovni", citovala Timmermansa agentúra AP.

 

 

Európska komisia v reakcii na dnešné uznesenie ocenila promptnosť, s akou EP pristúpil k rozhodnutiu o tejto otázke, informoval dnes TASR vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andrej Králik.

 

Európsky parlament prijal súhlasné stanovisko do jedného týždňa od momentu, kedy EK návrh predstavila.

Európska komisia konštatovala, že teraz už nič nebráni tomu, aby Rada EÚ v zložení ministrov vnútra o návrhu EK rozhodla. Mimoriadne zasadnutie rady je naplánované na utorok 22. septembra.

 

Na ostatnom zasadnutí rady, ktoré sa konalo 14. septembra, vyjadrila väčšina členských krajín vôľu posunúť tento návrh ďalej. Ak Rada EÚ návrh v utorok prijme, EK je podľa jeho slov pripravená spolupracovať s členskými štátmi, ako aj s príslušnými agentúrami EÚ na okamžitom spustení premiestňovania utečencov, ktorí majú nárok na medzinárodnú ochranu, a odbremeniť tak členské krajiny, ktoré sú utečeneckou krízou najviac dotknuté.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies