Európski poslanci klasifikujú zločiny tzv. Islamského štátu ako genocídu

NETKY.SK • 4 Február 2016, 16:48 • 2 min
Európski poslanci klasifikujú zločiny tzv. Islamského štátu ako genocídu

BRATISLAVA - Európski poslanci dnes prijali uznesenie, v ktorom žiadajú zriadenie postu stáleho osobitného zástupcu pre slobodu náboženského vyznania a viery Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Uznesenie Európskeho parlamentu tak nadviazalo na plenárnu rozpravu z 20. januára so šéfkou diplomacie Európskej únie Federicou Mogherini, v rámci ktorej mnohí poslanci žiadali okamžité opatrenia na ochranu všetkých náboženských skupín a menšín pred útokmi tzv. Islamského štátu. Agentúru SITA o tom informovala tlačová atašé Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu Soňa Mellak. Vyzývajú tiež medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene prijalo opatrenia na zastavenie systematického hromadného vyvražďovania príslušníkov náboženských menšín Islamským štátom na území Iraku a Sýrie. Poslanci tak odsúdili porušovanie ľudských práv islamistami, ktorí svoje útoky smerujú predovšetkým na kresťanov, jezidov, Turkménov, šiitov, Šabakov, Sabejcov-mandejcov, Kakajov a sunitov. Tieto činy predstavujú podľa Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu (ICC) vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti a podľa poslancov by mali byť kvalifikované ako genocída.


Členské štáty Európskej únie by podľa poslancov mali zreformovať svoje právne a jurisdikčné systémy s cieľom zabrániť svojim štátnym príslušníkom vycestovať a pripojiť sa k Islamskému štátu či iným teroristickým organizáciám, a v prípade, že vycestujú a k islamistom sa pridajú, zaistiť ich bezodkladné trestné stíhanie. "Ide o ľudské životy a Európa musí podniknúť konkrétne kroky. Ak niekto potrebuje našu ochranu a azyl, tak sú to práve príslušníci náboženských a etnických menšín," europoslanec Ivan Štefanec. S označením vyvražďovania islamistami na Blízkom východe ako genocídou súhlasí aj europoslanec Branislav Škripek. "Ak bude exodus pokračovať, prítomnosť kresťanov a ich 2000 rokov stará kultúra navždy zmizne z Blízkeho východu. Presne o to Dá’išu ide. Je našou povinnosťou poskytnúť týmto ľuďom pomoc a zachrániť ich pred genocídou," uviedla poslankyňa Jana Žitňanská.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies