Európske energetické firmy nerobia nič pre riešenie zmeny klímy, tvrdí spoločnosť Greenpeace

NETKY.SK • 23 August 2023, 11:58 • 2 min
Európske energetické firmy nerobia nič pre riešenie zmeny klímy, tvrdí spoločnosť Greenpeace

PARÍŽ - Environmentálna organizácia Greenpeace obvinila veľké európske plynárenské a ropné spoločnosti, že nerobia nič pre prechod na čistejšiu energiu a "iba predstierajú", že pracujú na plnení svojich klimatických záväzkov.

slovakia

left justify in out

Výroba veternej a solárnej energie veľkými ropnými spoločnosťami je stále prekvapivo nízka na rozdiel od názoru širokej verejnosti, tvrdí Greenpeace. Mimovládna organizácia predstavila 110-stranovú analýzu, ktorú napísal nemecký expert na energetiku Steffen Bukold. Správa zahŕňa výsledky 12 európskych energetických skupín za rok 2022 a zisťuje, že iba 0,3 percenta ich celkovej produkcie bolo vyrobených z obnoviteľných zdrojov energie. Zvyšných 99,7 percenta pochádzalo z ťažby ropy a zemného plynu.

 

"V roku 2022 došlo k jednostrannej dominancii fosílnych investícií – v priemere 92,7 percenta bolo investovaných do pokračovania ťažby fosílnej ropy a plynu a len 7,3 percenta do zmeny smerom k udržateľnej výrobe energie a nízkouhlíkovým riešeniam," uviedol Greenpeace.

 

"Nemôžete nechať tieto spoločnosti, aby sa regulovali samy. Žiadame preto vlády, aby zasiahli pre blaho občanov, pretože samoregulácia v tomto odvetví nefunguje," povedal Jakub Gogolewski z Greenpeace

Niekoľko aktivistov postavilo v parížskej obchodnej štvrti La Défense, kde sídli spoločnosť TotalEnergies, pod heslom "Teplomer vybuchuje vďaka priemyslu fosílnych palív" maketu ropnej veže.

Analýza s názvom The Dirty Dozen (Tucet špinavcov) uvádza údaje šiestich medzinárodných ropných spoločností so sídlom v Európe: Shell, TotalEnergies, BP, Equinor, Eni a Repsol spolu so šiestimi národnými ropnými a plynárenskými spoločnosťami: OMV (Rakúsko), PKN Orlen (Poľsko), MOL (Maďarsko), Wintershall Dea (Nemecko, dcérska spoločnosť BASF), Petrol Group (Slovinsko) a Ina Croatia (Chorvátsko).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: WBUR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies