Európska komisia prijala opatrenia proti daňovým únikom

NETKY.SK • 28 Január 2016, 12:51 • 2 min
Európska komisia prijala opatrenia proti daňovým únikom

BRATISLAVA - Spravodlivé a efektívne zdaňovanie podporujúce ekonomický rast je cieľom opatrení zameraných proti daňovým únikom, ktoré prijala Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Balíček, ktorý EK zverejnila vo štvrtok, vyzýva členské štáty, aby zaujali silnejší a koordinovanejší postoj voči veľkým firmám, ktoré sa snažia vyhýbať plateniu férového podielu daní. "Firmy musia platiť svoj spravodlivý podiel daní tam, kde je ich skutočná ekonomická aktivita. To si vyžaduje koordinované európske kroky a vyhnutie sa situácii, keď v 28 členských štátoch je 28 odlišných prístupov," povedal Valdis Dombrovskis, podpredseda EK zodpovedný za euro a sociálny dialóg.


K novým návrhom Európskej komisie patria právne záväzné opatrenia na zablokovanie najbežnejších metód, ktoré firmy používajú, aby sa vyhli plateniu daní, ďalej odporúčania členským štátom ako predchádzať zneužívaniu daňových dohôd, či návrh, aby členské krajiny zdieľali daňové informácie o nadnárodných spoločnostiach pôsobiacich v EÚ. "Pri zdaňovaní sa každoročne strácajú miliardy eur v dôsledku daňových únikov. Ide o peniaze, ktoré by sa mohli použiť pre verejné služby, ako sú školy a nemocnice, alebo na podporu tvorby pracovných miest a ekonomického rastu. Je to neakceptovateľné a konáme s cieľom riešiť to," uviedol Pierre Moscovici, eurokomisár pre ekonomické a finančné záležitosti, dane a clá.


Balíček je založený na troch hlavných pilieroch agendy Európskej komisie v oblasti spravodlivejšieho zdaňovania. Základným princípom zdaňovania korporácií je to, aby firmy platili dane tam, kde dosahujú svoje zisky. Po druhé ide o zvýšenie daňovej transparentnosti, ktorá je nevyhnutná pre identifikáciu agresívnej praxe pri plánovaní daní veľkými firmami. Po tretie ide o zabezpečenie rovnakých podmienok pre všetkých. "Daňové úniky a škodlivá daňová konkurencia sú globálnymi problémami. Kroky na ich predchádzanie sa musia podnikať aj mimo Európskej únie," konštatovala EK.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies