Europoslanci žiadajú od krajín EÚ modernejšie a menej preplnené väznice

NETKY.SK • 5 Október 2017, 17:50 • 2 min
Europoslanci žiadajú od krajín EÚ modernejšie a menej preplnené väznice

BRUSEL - Členské štáty EÚ by v rámci boja proti radikalizácii mali vyriešiť problém preplnených väzníc a využívať aj alternatívy uväznenia. Uvádza sa to v dnes prijatom nelegislatívnom uznesení Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

Europoslanci sa veľkou väčšinou hlasov vyslovili za to, aby krajiny EÚ zlepšili väzenské podmienky s cieľom podporiť rehabilitáciu väzňov a znížiť riziko ich radikalizácie.

 

Uznesenie odporúča riešiť problém radikalizácie kvalitnejšou odbornou prípravou zamestnancov väzníc, zlepšením väzenského režimu, podporou dialógu medzi náboženstvami a zintenzívnením psychologickej starostlivosti.

 

Podľa europoslancov by sa však uväznenie, ale najmä vyšetrovacia väzba, mali využívať len ako posledná možnosť a v nevyhnutných prípadoch v súlade s vnútroštátnym trestným poriadkom. Zdôvodňujú to tvrdením, že väznenie je mimoriadne nevhodné pre zraniteľné osoby, ako sú maloleté osoby, starší ľudia, tehotné ženy a osoby trpiace duševnými alebo telesnými chorobami a poruchami.

 

V tomto smere prichádzajú podľa zákonodarcov do úvahy alternatívy, keď by odsúdencom, ktorí nepredstavujú vážne nebezpečenstvo pre spoločnosť, malo byť uložené domáce väzenie, verejnoprospešné práce či elektronické monitorovanie.

 

Parlament tiež odporučil členským štátom, aby vyčlenili dostatočné zdroje na rekonštrukciu a modernizáciu väzníc a aby pri rozhodovaní o rozmiestňovaní väzenskej populácie brali do úvahy druh a závažnosť spáchaného trestného činu. Tiež je dôležité, aby poskytovali väzňom vyvážený program činností mimo svojich ciel v snahe odbúrať ich sklony k násiliu.

 

Uznesenie EP varuje pred zvýšenou privatizáciou väzenských systémov v EÚ, ktorá môže zhoršiť podmienky zadržiavania a dodržiavania základných práv. Poslanci vyjadrili znepokojenie aj nad vysokým počtom samovrážd vo väzniciach a nesúhlas s politikou geografického rozmiestnenia väzníc uplatňovanou niektorými štátmi, pretože takto podľa nich dochádza aj k trestaniu rodín väzňov.

Spravodajkyňa uznesenia, francúzska poslankyňa Joelle Bergeronová upozornila, že vo väčšine krajín EÚ sa občianska spoločnosť odvrátila od väzníc, ktoré sú vo väčšine prípadov staré a preplnené.

 

"Je načase prijať ľudskejší koncept väzenského života, zakázať priveľké väznice, rozšíriť alternatívy k uväzneniu a prispôsobiť zariadenia profilu zadržaných. Pretože ide o národnú kompetenciu, inštitúcie EÚ by mali krajiny nasmerovať k väzenskej administratíve, ktorá je viac v súlade s ľudskými právami," odkázala Bergeronová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies