Europoslanci schválili bezvízový styk s Gruzínskom, onedlho bude realitou

NETKY.SK • 2 Február 2017, 13:44 • 2 min
Europoslanci schválili bezvízový styk s Gruzínskom, onedlho bude realitou

BRUSEL – Zrušenie vízovej povinnosti pre občanov Gruzínska dnes jasnou väčšinou odhlasovali poslanci Európskeho parlamentu (EP). Na definitívne zrušenie víz je potrebný súhlas členských štátov EÚ a schválenie mechanizmu umožňujúceho jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku.

slovakia

left justify in out

Bezvízový styk s Gruzínskom podporilo 533 europoslancov, proti hlasovalo len 66 poslancov EP. Podľa nových pravidiel budú môcť Gruzínci cestovať a zotrvať v schengenskom priestore maximálne 90 dní v rámci 180-dňového obdobia. Na zrušenie víz je potrebný súhlas členských štátov Únie, teda Rady EÚ.

 

Aby sa to stalo realitou, EÚ ešte musí schváliť mechanizmus umožňujúci jednoduchšie prerušenie platnosti dohôd o bezvízovom styku. Mechanizmus uľahčuje pozastavenie bezvízového styku v prípade, ak tretie štáty oslobodené od vízovej povinnosti nespĺňajú potrebné kritériá.

 

O mechanizme by mali hlasovať členské štáty a EP počas februára. Gruzínsko by sa podľa diplomatických zdrojov malo dočkať zrušenia víz koncom marca alebo v apríli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies