Europoslanci chcú vyššiu mieru recyklácie odpadov a menej skládok tuhého odpadu

NETKY.SK • 25 Január 2017, 18:08 • 2 min
Europoslanci chcú vyššiu mieru recyklácie odpadov a menej skládok tuhého odpadu

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila legislatívu, ktorá zaručí, že podiel odpadu určeného na recykláciu sa do roku 2030 zvýši na 70-% úroveň a skládky tuhého odpadu budú predstavovať iba 5-% riešenie likvidácie odpadov.

slovakia

left justify in out

Stanovisko Výboru ENVI, ktorého členovia rokovali v utorok (24.1.) v Bruseli, sa vzťahuje na legislatívny návrh EÚ z roku 2014 o odpadovom hospodárstve. Europoslanci žiadajú, aby sa do roku 2030 zvýšil podiel recyklovaného odpadu zo súčasných 44 % na 70 %. V tom istom období by sa mal znížiť podiel podzemných skládok komunálneho odpadu, ktoré sú škodlivé pre životné prostredie, na maximum 5 % zo všetkých riešení na likvidáciu odpadov.

 

Pôvodný návrh eurokomisie rátal so 65-% recykláciou komunálneho odpadu a 10-% podielom podzemných skládok.

 

Úprava celoeurópskej legislatívy by sa podľa ENVI mala do roku 2030 zamerať aj na 50-% zníženie potravinového odpadu. Ročne sa v EÚ vyprodukuje okolo 89 miliónov ton potravinového odpadu, čo znamená 180 kg na jedného obyvateľa.

 

Štatistiky z roku 2014 naznačili, že 44 % komunálneho odpadu v EÚ sa recykluje alebo kompostuje. Znamená to pokrok voči situácii z roku 2004, keď sa tento spôsob týkal iba 31 % likvidovaných odpadov. Do roku 2020 by členské štáty EÚ mali pokročiť v recyklácii alebo kompostovaní na vyše 50 % odpadu, europoslanci však požadujú legislatívu, ktorá bude oveľa smelšie podporovať tento trend a nebude povoľovať výnimky pre členské štáty s najnižšou mierou recyklácie.

 

Najvyššiu mieru "zakopávania" komunálneho odpadu do zeme - vyše troch štvrtín z celkového objemu - majú nasledovné členské štáty: Cyprus, Grécko, Chorvátsko, Lotyšsko, Malta a Rumunsko.

 

Návrhy predložené výborom ENVI budú predmetom hlasovania v europarlamente počas marcového plenárneho zasadnutia v Štrasburgu (13. - 16.3).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies