Kvantum filmov s retro náladou online a úplne zadarmo

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 08:00 • 2 min
Kvantum filmov s retro náladou online a úplne zadarmo

Deväťdesiate roky sa spájajú so zobrazením a nahrávaním videozáznamov na VHS kazety. Vďaka digitalizácii sa môžeme vrátiť do tohto obdobia a zaspomínať si na časy, keď filmy a seriály neboli tak ľahko dostupné a práve preto pre vášnivého diváka cennejšie.

slovakia

left justify in out

Internet Archive láka svojich divákov na filmy z 90. rokov. Informoval portál lifehacker. 

 

Ľudia si nahrávali obľúbené programy a filmy na VHS kazety priamo zo svojich televízorov alebo navštevovali požičovne, aby si mohli prezrieť nové filmy.

 

To všetko prinášali časy, kedy boli VHS-ky na výslní. V dnešnej internetovej dobe, keď si dokážeme čokoľvek stiahnuť za niekoľko sekúnd, je to už pre mnohých z nás nepredstaviteľné. VHS kazety však boli vo svojej dobe modernou inováciou a stali sa súčasťou domácností po celom svete.

 

 

S príchodom DVD nosičov tento boom opadol až nakoniec boli videokazety nimi úplne nahradené. Ak sa váš prehrávač či kazeta s obľúbeným filmom pokazila a chceli by ste si ich opäť vychutnať v tejto podobe, teraz sa tieto nahrávky vracajú v digitalizovanej forme.

 

Online a zadarmo

Nezisková organizácia Internet Archive sa zaoberá zberom a digitalizáciou rôznych materiálov od kníh, fotografií až po zvukové nahrávky a videozáznamy s cieľom zachovať a sprístupniť ich v online forme pre širokú verejnosť.

 

Jednou zo zbierok je aj rozrastajúca sa archív VHS súborov, ktorý momentálne obsahuje cez 20-tisíc audiovizuálnych nahrávok a filmov. Sprístupnené sú v pôvodnej kvalite a divákov tak zavedú svojou dobovou atmosférou späť do vintage 90. rokov.

 

Toto vám pripomenie staré časy

Vychutnať si môžete obľúbené programy, na ktoré ste možno aj zabudli alebo ste si mysleli, že ich už nikdy neuvidíte. Alebo aspoň nie v takej podobe. Archív je navyše online dostupný pre každého úplne zadarmo.

 

 

Milovníci Star Wars môžu vzhliadnuť napríklad úplne prvú časť z roku 1982 v unikátnej VHS kvalite. Fanúšikovia animovaných filmov si môžu priblížiť detstvo pomocou ikonických Pokémonov alebo Simpsonovcov. Milovníci seriálu Mash si môžu vychutnať humor, ktorý nechýbal hercom tohto seriálu, ktorý sa odohráva v časoch vojny. Vychutnať si môžete aj záznam z vystúpenia skupiny Nirvana alebo Queen či iných kapiel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies