Európa si pripomína koniec prvej svetovej vojny. V Británii mali 2 minúty ticha

NETKY.SK • 11 November 2013, 15:31 • 2 min
Európa si pripomína koniec prvej svetovej vojny. V Británii mali 2 minúty ticha

LONDÝN - Európa si dnes pripomína 95. výročie skončenia prvej svetovej vojny - v mnohých krajinách vzdávajú poctu najmenej 20 miliónom vojakov a civilistov, ktorých v konflikte zabili. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

V Británii si pamiatku obetí pripomenuli dvoma minútami ticha v školách, kostoloch a na vojenských základniach o 11.00 h miestneho času (12.00 h SEČ) - presne vo chvíľach, keď 11. novembra 1918 vstúpilo do platnosti prímerie a skončila sa vyše štyri roky trvajúca krvavá vojna.

Úplne sa zastavila premávka na jednej z najrušnejších dopravných tepien v centre Londýna, na Trafalgarskom námestí, kde sa zišli tisíce ľudí, aby tichom vzdali poctu obetiam. Dorothy Ellisová, posledná žijúca vdova po vojakovi z prvej svetovej vojny, sa nachádzala medzi prítomnými na bohoslužbe pri národnom Pamätníku ozbrojených síl v stredoanglickom grófstve Staffordshire. V nedeľu britská kráľovná Alžbeta II. a premiér David Cameron položili vence z vlčích makov ku kenotafu, symbolickému prázdnemu hrobu vojaka v centre Londýna. Zároveň sa približne 10.000 vojnových veteránov a civilistov zúčastnilo na pochode na počesť všetkých, ktorí vo vojne zahynuli.

Obrady sa konali aj po celom Francúzsku. Tam a v susednom Belgicku prebehla väčšina bitiek prvej svetovej vojny. Belgický kráľ Filip sa v Bruseli zúčastnil na tradičnej pocte Neznámemu vojakovi a obetiam oboch svetových vojen i ďalších konfliktov. Obrad sa konal pri Kongresovom stĺpe, ktorý je národným pamätníkom Belgicka. Slávnostný spomienkový obrad sa dnes má konať aj v belgickom meste Ypres, kde sa odohralo niekoľko najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies