EÚ predstavila iniciatívu na bezpečnejšie, čistejšie a udržateľné oceány

NETKY.SK • 10 November 2016, 15:00 • 2 min
EÚ predstavila iniciatívu na bezpečnejšie, čistejšie a udržateľné oceány

BRUSEL - Európska komisia (EK) a vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová prijali dnes spoločné stanovisko, v ktorom navrhujú opatrenia zamerané na bezpečné, chránené, čisté a udržateľne riadené oceány.

slovakia

left justify in out

V oznámení EK sa pripomína, že celosvetový ekonomický prínos oceánov sa odhaduje na 1,3 bilióna eur. Ak budú oceány lepšie chránené a riadené udržateľným spôsobom, bude možné účinne riešiť globálne výzvy ako zmena klímy, chudoba či potravinová bezpečnosť. Európska únia ako silný globálny hráč v tejto oblasti preto prijala program v oblasti lepšej správy oceánov na základe medziodvetvového medzinárodného prístupu založeného na jasných pravidlách.

 

Podľa Mogheriniovej EÚ týmto krokom potvrdzuje svoj záväzok zasadzovať sa v prvej línii za vykonávanie programu trvalo udržateľného rozvoja OSN do roku 2030 v prospech občanov EÚ a celého sveta.

"Naše oceány sú ohrozované trestnou činnosťou, pirátstvom a ozbrojenými lúpežami. Úsilie o presadenie pobrežných alebo námorných pohľadávok má vplyv na regionálnu stabilitu a svetové hospodárstvo. Musíme využiť všetky nástroje, ktoré máme k dispozícii, aby sme mohli formovať správu oceánov ako súčasť vonkajšej činnosti EÚ. Ide o konkrétny príklad toho, ako sa prejavuje globálna stratégia EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku v praxi," upozornila Mogheriniová.

 

Eurokomisár pre životné prostredie, námorné záležitosti a rybárstvo Karmenu Vella pripomenul, že oceány pokrývajú až 70 percent plochy našej planéty a svet si začína uvedomovať, že sa o ne "musíme lepšie starať". To sa podľa neho dá dosiahnuť len pevnou medzinárodnou spoluprácou, pričom EÚ preberá vedúce postavenie s cieľom vytvoriť pevnejší systém správy oceánov na celom svete. Cieľom programu EÚ je zlepšiť spôsob riadenia oceánov, zmierniť vplyv ľudského pôsobenia na ne a investovať do vedy, čo má viesť k zabezpečeniu udržateľného využívanie morských zdrojov, ozdraveniu morských ekosystémov a prosperujúcemu námornému hospodárstvu.

 

Dnes prezentovaný návrh EK stanovuje 14 súborov opatrení v troch prioritných oblastiach: zlepšenie rámca pre medzinárodnú správu oceánov; zmiernenie tlaku na oceány a moria a vytvorenie podmienok pre udržateľnú "modrú ekonomiku", keď najmenej 15 percent úlovkov na celom svete v hodnote od osem do 19 miliárd eur ročne je ulovených nezákonným spôsobom, a nakoniec posilnenie medzinárodného výskumu oceánov a zhromažďovanie údajov. Navrhované opatrenia exekutívy EÚ teraz musia prerokovať členské štáty v Rade EÚ a Európsky parlament.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies