EÚ poskytne federálnej vláde Somálska 100 miliónov eur na dobudovanie štátnosti

NETKY.SK • 15 Október 2018, 15:39 • 2 min
EÚ poskytne federálnej vláde Somálska 100 miliónov eur na dobudovanie štátnosti

BRUSEL - Európska únia a Somálsko v nedeľu podpísali dohodu, podľa ktorej Únia prispeje do somálskeho štátneho rozpočtu sumou 100 miliónov eur počas nasledujúceho dva a pol roka. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

Komisia pripomenula, že tieto finančné prostriedky podporia reformy somálskej spolkovej vlády zamerané na budovanie zjednoteného federálneho štátu. Podľa stanoviska exekutívy EÚ je Somálsko na pozitívnej ceste k stabilite a rastu.

 

Dátum podpisu sa zhoduje s prvým výročím najhoršieho teroristického útoku v Somálsku, pri ktorom v Mogadiše zahynulo viac ako 500 ľudí. Pri tejto príležitosti eurokomisár pre medzinárodnú spoluprácu a rozvoj Neven Mimica skonštatoval, že podporením somálskeho rozpočtu EÚ preukazuje dôveru v somálske štátne inštitúcie.

 

Upozornil, že európska finančná pomoc prichádza v čase, keď región Afrického rohu prechádza bezprecedentnými zmenami. EÚ zohráva vedúcu úlohu v rámci medzinárodného spoločenstva podporujúceho Somálsko. V júli 2018 sa v Bruseli konalo fórum o partnerstve so Somálskom, kde EÚ vystupovala ako spoluorganizátor podujatia, na ktorom bola na podporu tejto africkej krajiny zmobilizovaná viac ako jedna miliarda eur.

 

V septembri Svetová banka (SB) rozhodla o pôžičke vo výške 80 miliónov amerických dolárov pre Somálsko. Zapojenie EÚ, Medzinárodného menového fondu (MMF) a SB má pomôcť urýchliť národné reformy a tiež proces zameraný na získanie zvýhodnených úverov a odpustenie dlhov.

 

Zo sumy 100 miliónov eur pôjde najväčšia časť - 92 miliónov - v prospech rozpočtu federálnej vlády a zvyšných osem miliónov eur je určených na budovanie kapacít pre federálne a štátne orgány a dozorné inštitúcie.

 

Komisia upozornila, že vyplácanie finančných prostriedkov sa bude dôkladne monitorovať prostredníctvom politického dialógu, pravidelného hodnotenia dosiahnutého pokroku a osobitnými ochrannými opatreniami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies