EÚ ľutuje potopenie lode s imigrantmi, chce koordinované úsilie pri prevádzačom

NETKY.SK • 3 Október 2013, 17:46 • 2 min
EÚ ľutuje potopenie lode s imigrantmi, chce koordinované úsilie pri prevádzačom

BRUSEL - Eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová dnes v mene EÚ vyjadrila poľutovanie nad tragickým incidentom pri talianskom ostrove Lampedusa. Záchranári po potopení lode vylovili z mora 82 tiel, pričom mnoho ilegálnych imigrantov je stále nezvestných a sú obavy, že počet obetí ešte vzrastie. Komisárka v mene EÚ vyjadrila úprimnú sústrasť rodinám ľudí, ktorí prišli o život na mori v snahe dostať sa na európsku pôdu.

slovakia

left justify in out

"Európa musí zintenzívniť svoje úsilie, aby sa zabránilo takýmto tragédiám a prejaviť solidaritu tak s migrantmi, ako aj s krajinami, v ktorých dochádza k rastúcim migračným tokom," uviedla Malmströmová v správe pre médiá. Komisárka zdôraznila, že krajiny EÚ sa musia zamerať na lepšiu identifikáciu a záchranu ohrozených plavidiel. "Musíme tiež zosilniť úsilie v boji proti zločineckým sieťam, ktoré zneužívajú ľudské zúfalstvo, aby už nemohli pokračovať v ohrozovaní ľudí ich prevozom na malých, preplnených a nebezpečných plavidlách," uviedla Malmströmová.

Európska komisia vyvinula nový nástroj, EUROSUR, ktorý začne fungovať v decembri tohto roka. Jeho cieľom je pomôcť členským štátom sledovať, identifikovať a zachraňovať malé plavidlá na šírom mori prostredníctvom zvýšenia koordinácie medzi národnými orgánmi, zosúladením komunikačných kanálov a zlepšením monitorovacích technológií. Komisárka vyjadrila nádej, že všetky členské štáty EÚ čo najrýchlejšie podporia prijatie nástroja EUROSUR a zabezpečia jeho implementáciu na národnej úrovni. Komisárka uviedla, že EÚ musí v tejto záležitosti užšie spolupracovať a viesť dialóg s krajinami pôvodu a tranzitu imigrantov a otvoriť nové kanály pre legálnu migráciu. Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na lodi, prevážajúcej zhruba 500 ilegálnych imigrantov, z neznámych príčin vypukol požiar v čase, keď sa nachádzala asi pol kilometra od pobrežia ostrova. Všetci z odhadovaných 500 imigrantov na palube lode boli zrejme Eritrejčania plaviaci sa do Európy z Líbye.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies