EÚ chce najprv dohodu o brexite, až potom príde na rad obchod

NETKY.SK • 15 November 2016, 16:10 • 2 min
EÚ chce najprv dohodu o brexite, až potom príde na rad obchod

LONDÝN - Británii hrozí vysoký účet za rozchod s Európskou úniou (EÚ). Vyjednávači z Bruselu tlačia na Londýn, aby im predložil návrh dohody o vystúpení z bloku do polovice roka 2018. Chcú totiž najskôr dokončiť rokovania o rozchode, až potom príde na rad obchodná dohoda. Účet za "rozvod" sa odhaduje na 40 až 60 miliárd libier (46,51 - 69,78 miliardy eur). Informovali o tom dnes renomované hospodárske noviny Financial Times (FT) s odvolaním sa na vysokopostavené zdroje z EÚ.

slovakia

left justify in out

Nekompromisný plán Bruselu podľa FT odhalil, že jeho prioritou je dohoda o rozchode s riadne vysokým poplatkom, zatiaľ čo Londýn by sa radšej sústredil najprv na úpravu obchodných vzťahov. Vzhľadom na to, že Británia plánuje formálne aktivovať Článok 50 v marci 2017, EÚ chce skompletizovať návrh dohody o jej odchode najneskôr do jesene 2018. To znamená, že obom stranám zostane len šesť mesiacov na ratifikáciu a prípravu úplného vystúpenia Británie z EÚ v zatiaľ bližšie neurčený deň v roku 2019.

 

Európska komisia odporúča, aby sa nekonali žiadne detailné obchodné rokovania pred dokončením návrhu dohody o Článku 50, ale počíta s prechodnými dohodami, ktoré budú spojené s dohodu o odchode.

Stúpenci tvrdej línie z európskeho tímu vyjednávačov nevidia totiž inú možnosť, ako postupovať krok za krokom - najskôr rozvod, potom prechodné obdobie a až nakoniec obchodné dohody, a to celé môže trvať päť až desať rokov.

 

Niektorí európski predstavitelia však majú obavy, že takýto priamočiary plán výrazne zvýši riziko roztržky a nepriateľského odchodu Británie z EÚ bez akejkoľvek dohody o exite. Michel Barnier, hlavný vyjednávač Európskej komisie (EK) pre brexit naznačil kolegom, že sa bude snažiť predložiť Británii účet za odchod, ktorý bude vychádzať z jej záväzkov v rámci rozpočtu EÚ.

 

Jeho tím pracuje na hornom hrubom odhade, ktorý zahŕňa nezaplatené príspevky Británie do rozpočtu EÚ, záväzky spojené s dôchodkami, garancie úverov a výdavky na britské projekty. To výrazne prekročí pôvodný odhad FT, ktorý počítal s účtom za rozvod vo výške 20 miliárd GBP.

 

Komisia sa tiež prikláňa k tomu, aby Británia prispela na určité oblasti aj po roku 2019, čo súvisí s dlhodobými plánmi rozpočtových výdavkov, ktoré už členské štáty sľúbili uhradiť.

FT vzhľadom na všetky tieto záväzky odhaduje, že komisia vystaví Británii "účet" v rozmedzí 40 až 60 miliárd GBP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies